5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sınırda bayramlaşma şöleni

1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Türkiye ve Suriye Cumhuriyeti devlet sınırının belirlenmesinden sonra ayrılan bir çok yakın akraba, iki ayrı devletin sınırları içerisinde kalan bölümlerdeki bayramlaşmalarını sürdürüyor. 

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçe Kaymakamı Şefik Aygöl, sınır ötesi bayramlaşmanın büyük bir mutluluk içerisinde geçtiğini belirterek, "Sınırın iki yakasında kalan bu insanlar özellikle dini bayramlarda her türlü olumsuz şekil ve iklim koşullarına rağmen, güvenlik sebebiyle sınır boyunca çekilen tel örgüler arkasından, kalabalıklar halinde insanlık onuruna yakışmayacak bir ortam ve şekilde uzun yıllar bayramlaşmaya devam etmişlerdir. 06 Nisan 2005 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Şanlıurfa Valiliği ile Suriye Arap Cumhuriyeti Rakka Valiliği arasında yapılan bir protokol ile her iki vilayet sınırları içerisinde ikamet eden akrabaların idari mektupla, sınırı geçerek birbirlerinin evlerinde bayramlaşabileceklerine, bayramlaşmanın usul ve esaslarının belirlenmesi ile uygulanmasının Akçakale Kaymakamlığı ve Telabyat Mıntıka Müdürlüğü'nce gerçekleştirilmesine müşterek karar verilmiştir. Verilen bu karar neticesinde Akçakale Kaymakamlığı ve Telabyad Mıntıka Müdürlüğü arasında yapılan mülakat neticesinde en fazla 5 bin kişinin Kurban Bayramı'nda Türkiye'den Suriye'ye giderek akrabaları ile bayramlaşmalarına ve bayramlaşma süresinin 48 saat olarak belirlenmesine karar verilmiştir" dedi. 

Akçakale sınır kapısında bu yıl dördüncü kez yapılan bayramlaşma geçişlerinin bayramın üçüncü günü gerçekleştiğini kaydeden Kaymakam Şefik Aygöl, "Türkiye Suriye Arap Cumhuriyeti Telabyad Mıntıka Müdürlüğü'ne 4 bin 641 kişilik liste gönderilmiş olup, işlemleri tamamlandıktan sonra 4 bin 407 kişi bayramlaşma için ilçemiz sınır kapısından geçiş yaptı. Bu sene sevindirici olan husus, geçen yıllardaki bayramlaşmaya göre yaklaşık 3 kat Suriye Cumhuriyeti vatandaşın bayramlaşma için akrabalarını ziyaret ediyor olmasıdır. İki ülke arasındaki dostane ilişkilerin gelişmesinden mutluluk duyulmaktadır. Akrabaları ile bayramlaşmaya giden Türk vatandaşları akrabaları sevinçle karşılamaktadır. Bu bize gurur ve onur vermektedir. Akçakale sınır kapısında bayramlaşma sevinci sorunsuz yaşanıyor" diye konuştu. 

Türkiye'den Suriye'ye giden vatandaşların 48 saat bayramlaşma yaptıktan sonra Türkiye'ye döneceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2008 Cuma 10:35:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?