5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Sıra Geceleri' sektör haline geldi

Şanlıurfa geleneklerinden bir olan Sıra Gecesi sahnelere taşınınca, bin 500-2 bin kişiye istihdam sağlayan bir sektör oldu. 

Şanlıurfalı folklor araştırmacısı Abuzer Akbıyık, Şanlıurfa, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde kurulan Sıra Gecesi müzik ekiplerinin hem Şanlıurfa'yı hem müziklerini tanıttığını hem de istihdam oluşturduğunu söyledi. 

Akbıyık, "Bu ekipler yüzlerce kişiye ekmek kapısı oldu. Şanlıurfa başta olmak üzere İstanbul, İzmir ve diğer illerde kurulan ekip sayısı 30'a yaklaşmıştır. Bu ekipler Şanlıurfa başta olmak üzere, Edirne'den Kars'a kadar hemen hemen yurdun her ilinde ve yurt dışındaki konser, festival, düğün, sünnet, yemek gibi çeşitli programlarda ve televizyonlardaki eğlence programlarında Şanlıurfa halk müziğinden örnekler sunmaktadırlar. Sıra gecesi ekipleri yaptıkları programlarla Şanlıurfa'nın tanıtımına katkıda bulundukları gibi gençlere de iş imkanı sağlamaktadırlar. Yaklaşık her biri 15 kişiden oluşan ekiplerde 500'e yakın müzisyen sıra gecelerinde müzik icra ederek geçimini temin etmektedir. Ayrıca sıra gecesi düzenleyen 40'ın üzerinde konukevi, otel ve lokanta vardır. Ekibin ses cihazcısı, fotoğrafçısı, kameracısı, ulaşımını sağlayan ve bunun gibi yan hizmetlerde hesaplanırsa Sıra Gecesi bin 500-2 bin kişiye ekmek sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Sohbet, muhabbet, müzik, yardımlaşma ve dayanışma geceleri olan geleneksel sıra geceleri Urfalılar arasında devam etmektedir. Misafirler için turizm ve tanıtım amaçlı sıra geceleri ise konukevi, otel ve lokantalarda düzenlenmektedir. Turizm ve tanıtım amacıyla düzenlenen sıra gecelerinin hem ilimizin tanıtımına hem de istihdam sağlaması yönünden büyük katkıları olmaktadır. Bu nedenle ekiplerinin bu nimetin farkında olmaları, Sıra Gecesi'ni aslına uygun şekilde icra etmeleri hem ilimizin hem de kendi menfaatleri icabıdır. Yine işletme sahiplerinin temizliğe azami dikkat etmeleri, makul fiyat uygulamaları, müşteriye güler yüz ve tatlı dil ile davranmaları bu hizmetin devamlılığı için gereklidir. Aksi halde bindikleri dalı kesmiş olurlar" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 12:16:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?