5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Sıra Gezmeleri' sahnelendi

Şanlıurfa'ya özgü geleneksel "Sıra Gezmeleri"nin yerel düzeyden uluslararası düzeye taşınması ve Dünya Kültür Mirası kapsamına alınması amacıyla Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç'ın katılımıyla bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayın ardından "Sıra Gecesi" mizanseni yapıldı.

Gündüz yapılan çalıştaya Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba'nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran da katıldı. Gece ise Şanlıurfa Belediyesi Kent Tiyatrosu tarafından "Sıra Gezmeleri" mizanseni sahnelendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, yaptığı konuşmada, gelecekle ilgili kaygılar taşıyan her insan, her ulus ve her toplumun geçmişinden vazgeçemeyeceği, geçmişin bugünü geliştirdiği ve geleceğin şekillenmesine yarayan en etkili hazine olduğuna dikkati çekti. Evkuran, "Kültürü yaşatan halktır. Şanlıurfa'da bugün geçleştirdiğimiz toplantıda sıra gecelerinde neler yapabiliriz, onu tartıştık. Bakanlığımız, üniversitelerimiz, valiliğimiz ve belediyemizin temsilcileri ile bir koruma ve yaşatma eylemi planı oluşturduk. Bu güzel geleneği korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla ulusal bir eylem planı oluşturduk.

Sıra geceleri geleneğini dünya insanlık ailesinin gündemine taşımaya karar verdik. Türkiye'de hiçbir il Şanlıurfalıların gerek Şanlıurfa'da ve Şanlıurfa dışında sıra gecesi geleneğini sahiplenme ve koruma adına gerçekleştirdiği çabayı göstermiş değildir" dedi.

Gecede Şanlıurfa Belediyesi Tiyatro ekibi "Sıra Gezmeleri"ni canlandırdı. Tiyatro ekibi sıra gecelerinde yapılan çiğ köfte için hazırlanan etin makinede değil, tokmakla etin kara taş üzerinde nasıl öğütüldüğü anlatıldı. Gecede ayrıca mizansende, ev sahibinin oğlunun, sıra gecesinin yapıldığı evin baş köşesinde değil, girişinde oturması, örf ve adetlerin nasıl olduğu anlatıldı.

Sıra gecesinin sergilendiği tiyatro sahnesinde sıra gecesinin kuralları detayı ile anlatıldı.  Geceye Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Habip Aslan ve çok sayıda davetli katıldı. Davetlilerin kimileri sandalyede kimileri de yerde serilen kilim üzerinde bağdaş kurarak oturdu.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 13:35:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?