7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Sivereklilere ne oluyor?

Siverek'te son iki yılda intihar ve intihara teşebbüs olaylarında artış yaşandığı bildirildi. 

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde avukatlık yapan Şeyhmus İnal, ilçede son iki yılda meydana gelen intihar olaylarını araştırdı. İntihara teşebbüslerde kadınların fazla olduğunu belirleyen İnal, eğitimsizlik, aile baskısı ve aşiret yapısının intiharlara sebep olduğunu belirledi. Yapılan araştırmalara göre, 2005 yılında ilçede 45 intihar olayının meydana gelirken bunlardan 11'i ölümle sonuçlandı. Siverek ve köylerinde 2006 yılının ilk 8 ayındaysa 62 intihar vakasından 12'si ölümle sonuçlanırken, 50 kişi zamanında müdahaleyle kurtarıldı. İntihar veya intihara teşebbüs edenlerin büyük bir bölümünün genç kız veya kadın olduğunu belirleyen Avukat Şeyhmus İnal, "İntihar olaylarına kalkışan kadınların yüzde 90'ının yaş ortalamasının 20-25 yaş grubunda olduğu, intihar nedenlerinin altında yatan gerçekler incelendiğinde; eğitimsizlik, aile baskısı, aşiretsel yapı ile aile, çevre, komşu, aşiret ve geleneklerin bir araya geldiği cepheye karşı kadının yalnızlığı yatmaktadır" dedi. Avukat İnal, intihara teşebbüs ve intihar olaylarının arttığı bölgede hiçbir kurum veya kuruluşun bu konuyla ilgili araştırma yapmamasını da eleştirdi. 

Kadınların bölgede, özellikle de Siverek'te kırsal kesimde büyük psikolojik sorunlar yaşadığının altını çizen Avukat Şeyhmus İnal, "Kadın bu feryadını, isyanını ve hayatını ortaya koyarak çaresizliğini, yetersizliğini ortaya koymaktadır. İşsizlik, eğitimsizlik, toplumsal baskı, aile baskısı, kadının yaşamda yerinin olmadığı bir ortamda katmerleşmiş, gün geçtikçe ağırlığı artan bu baskılar ve yük altında kalan kadın ve genç kızların içine düştüğü bu vahim toplumsal olayın bir an önce sona erdirilmesi için mutlaka çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.
Avukat İnal, erkeklerde de intihar vakalarında artış olduğunu belirtti. Erkeklerdeki intihar olaylarının 30-40 yaş grubunda olduğunu aktaran İnal, intiharların ekonomi, işsizlik ve iflas etme gibi nedenlerden kaynaklandığını bildirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2006 Cuma 11:38:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?