5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Siverek'te bağ bostan zamanı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bağ bostan zamanı başladı. İlçenin en iyi üzümü olarak bilinen şire üzümünden bulamaç, bastık, sucuk, kesme yapan Siverekli kadınlar, kış hazırlığı yaptıklarını belirttiler.

Kadınlar sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte bağlardan toplanan şire üzümünü eve getirilip birçok işlemden geçiriyor. Çuvallarda suyu sıkılan üzüm suyu büyük kazanlarda kaynatılarak bulamaç yapılıyor. Bulamaçlardan sucuk, bastık, kesme, yaptıklarını belirten kadınlar, bir süre kurutma işleminden sonra uzun kış gecelerinde yediklerini belirtti.

Siverekli kadınlar, bağcılığın günümüzde azalmış olmasına rağmen halen yaşatıldığını belirterek, "Siverek'teki bağcılık 14. yüzyıldan beri mevcut. Siverek'te yetişen üzümler iki gruba ayrılır. Birinci grup 'Renk üzümü', ikinci grup üzüm ise 'Şire Üzümü' olarak adlandırılır. 'Kerge dönemi', bağlarda renk üzümünün bitimiyle başlar. Pazarlanması yapılan üzümlerin bitiminden sonra geri kalanı toplanır. Ezik ve kuru olanlar ayıklanıp, basmak için geniş delikli üzüm basma torbalarına (Şal torba) doldurulur.

Taşlardan veya tahtadan içi oyulup sadece üzüm basımında kullanılan büyük 'yalak'lar halk arasında adına 'kurn' (Kurna) denilen yerlerde, üzümler basılıp şıraları çıkarılır. Durulandıktan sonra büyük kerge kazanlarına doldurulur. Çeşitli işlemlerden geçirilen şıra, pekmez ve kuru yemiş yapımında kullanılır" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2009 Perşembe 16:38:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?