5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sivil Toplum Örgütlerinden eylem

Şanlıurfa'da bir araya gelen çeşitli Sivil Toplum Örgütleri, Hakkari'de yaşanan olayları kınadıklarını belirterek, oturma eylemi yaptı.

Şanlıurfa Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan grup, ellerinde dövizler taşıdı, sloganlar attı. Kendilerine Demokrasi Platformu adını veren grup üyeleri, Hakkari il ve ilçelerinde meydana gelen toplumsal olaylar karşısında bir kısım güvenlik kuvveti mensuplarının aşırı derecede orantısız güç kullanmalarını kaygıyla izlediklerini açıkladı. Grup adına bir basın açıklaması yapan İHD yöneticisi Zübeyde Tekel, özellikle 23 Nisan 2009 tarihinde Hakkari'de meydana gelen olaylara ilişkin basına yansıyan
görüntülerin dehşet uyandırdığını belirtti.

Tekel, ülkenin her tarafında çocuk bayramı olarak kutlanan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocukların ağırlandığı bir günde yaşları küçük çocuklara bu tür bir muamelenin yapılmasının üzüntü verici olduğunu belirterek, "Ülkemizde yaklaşık 30 yıldır devam eden çatışmalı ortamda en çok acıyı anneler ve çocuklar yaşadılar. Tartaklandılar, aşağılandılar, işkence gördüler.

17 bin faili meçhul cinayetin yaşandığı bir coğrafyada sorumlusu olmadıkları geriliş ve şiddet ortamında büyümeye çalışan çocuklar polis panzerine taş atmayı, herhangi bir gösteride en ön safta almayı, tutuklanmayı ve haklarında istenen ağır cezaları oyun olarak algılarken, bu ülkenin egemenleri onları terörist olarak tanımlamaktadır. 23 Nisan günü ülkenin bir tarafında çocuklar bayram yaparken, Kürt çocukları gaz bombaları, plastik mermiler ve silah dipçikleri ile ölümüne terbiye edilmeye çalışılıp bir de üstüne üstlük terörist ilan edilerek yapılan uygulamalara haklılık kazandırmaya çalışılmıştır.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne imza atan Türkiye Anayasa ve Hukuk Devleti ilkesine aykırı bir şekilde çocuk mahkemeleri yerine DGM ile eş durumda olan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde çocuklar yargılanmaktadır. Hakkari'de olayın faili polis memuru ve idari amirleri hakkında yasal işlem yapılmasını talep ediyoruz" dedi.  Toplanan grup, basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 15:41:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?