5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

SMMO'dan prim açıklaması

Şanlıurfa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Nihat Taş, işverenlere yüzde 5 prim indirimi sağlayan genelgenin çıktığını bildirdi.

SMMMO Başkanı Nihat Taş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Özel nitelikli işyerlerinde çalıştırılan ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi bulunan çırak, hükümlü ve kursiyerler hariç sigortalılara ait malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranının işveren hissesine ait kısmından 5 puanlık indirim yapılacaktır. İşverenin, kuruma prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun bulunmaması, işverenlerin aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 sayılı kanun türünü seçmek suretiyle yasal süresi içinde kuruma göndermeleri gerekmektedir. Sigorta primlerinden sigortalı hissesi ile hazinece karşılanmayacak olan işveren hissesinin tamamının yasal süresi içinde ödenmiş olması gerekmektedir” dedi.

Taş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Alt işvereni bulunan işyerleri ve alt işverenler (taşeronlar) ile ilgili uygulama ise, asıl işverenin söz konusu 5 puanlık indirimden yararlanmak amacıyla aylık prim ve hizmet belgesini 5510 sayılı kanunun türünü seçerek gönderebilmesi için gerek kendisinden gerekse kendisinden iş alan alt işverenlerden kaynaklanan muaccel hale gelmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile, bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir. Buna karşın alt işverenler (Taşeronlar), yalnızca kendi çalıştırmış oldukları sigortalılara ilişkin borçlardan sorumlu tutulabileceğinden, asıl işverenin veya diğer bir alt işverenin kuruma muaccel hale gelmiş borcu bulunsa da kendi alt işverenliğinden kaynaklanan muaccel borçlarının bulunmaması halinde söz konusu indirimden yararlanabileceklerdir. Bu hükümler kamu idareleri işyerleri ile bu kanuna göre Sosyal Güvenlik Destek primine dahil çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz. Hazinece karşılanan sigorta primleri, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında, gider ve maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır. Diğer teşvik kanunlarına istinaden işveren hissesi sigorta prim teşviki uygulamasından yararlanmakta olan işverenlerin teşvik kapsamına giren sigortalılardan dolayı, aynı dönem için ve mükerrer olarak 5510 sayılı kanunun 81.maddesinin (ı) bendinde öngörülen 5 puanlık prim indiriminden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. İşverenlerin 5 puanlık prim indirimine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini kuruma yasal süresi içinde vermesi gerektiğinden en geç ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23'ne kadar kuruma verilmeyen aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı söz konusu indirimden yararlanılması mümkün olamayacaktır. Buna göre; özel nitelikteki işyeri işverenlerince 2008 Ekim ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinden başlanılarak söz konusu prim belgeleri, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23' ne kadar (23 dahil) kuruma verilecektir. Bu kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler 1 yıl süre ile bu fıkra ile sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 18:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?