5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

SODES kültür gezileri başladı

Şanlıurfa'da, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında düzenlenen kültür gezileri Öğretmenevi'nde düzenlenen törenle başladı.

Proje kapsamında; kırsal kesimden gelen 850 fakir ve başarılı öğrenciler, profesyonel turistler rehberleri eşliğinde Harran, Atatürk Barajı, Birecik, Halfeti ve Göbeklitepe'yi gezecekleri bildirildi. Gezilere Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin ve SODES Proje Sorumlusu Hüseyin Aslıhan'ın yanı sıra geziye katılacak olan öğrenciler ile öğretmenlerin takılacağı belirtildi.

Proje ile ilgili bir açıklama yapan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, "Sayın Başbakanın startını verdiği GAP Eylem Planı sadece yatırım projelerinden ibaret değil. Elbette GAP Eylem Planı'nın en önemli kısmını sulama projeleri teşkil ediyor" dedi.

Bölgede yaklaşık 12 milyar TL tutarında yatırım gerçekleşeceğini söyleyen Yavaşcan, şunları söyledi:
"Bu yatırımdan en büyük payı Şanlıurfa alacak. Özellikle şuanda inşasına başlanan Suruç Sulama Projesi, Viranşehir, Ceylanpınar sulama projeleri, bunlar bölgemizde hem sulu tarıma geçişte, hem de istihdam noktasında sulu tarımda doğacak istihdam noktasında hem de bunun inikası, yansıması olarak ortaya çıkacak tarıma dayalı sanayide önemli gelişmeler bekleniyor. Ama bu maddi gelişmelerin yanı sıra tabi ki bölgede bir de sosyal gelişme de önem arz etmekte. Bölgenin sosyal yapısının gelişmesi için de bu projede önemli kaynaklar ayrılmıştır. İşte bugün burada çocuklarımızı göndereceğimiz gezi ile ilgili projenin adı SODES diye adlandırılan Sosyal Destek Programları çerçevesinde ilimiz 67 proje hazırladı. Yani kabul edilen 67 projesi var. Bu konuda bölgede birinci sıradayız. Yaklaşık ilimize 8 trilyon liralık bir kaynak tahsis edildi. Bu konudaki organizasyonu Devlet Planlama Teşkilatı gerçekleştirdi. Aşağı yukarı 36 trilyonluk ayrılan bir kaynaktan 8 trilyonunu ilimiz kullandı. 2009 için bu konuda daha büyük kaynaklar var ve bu konuda inşallah daha büyük kaynaklar alacağız. Bizim 67 projemizde bir kısmı milli eğitimle ilgili, bir kısmı sağlıkla ilgili bir kısmı diğer kurumlarla ilgili çeşitli kurumların hazırladığı bir çok projeler var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün hazırladığı projelerden birisi işte bugün hayata geçirdiğimiz Kültür Gezisi adı altında köylerimizde okuyan fakir çocuklarımız içerisinde en fazla kitap okuyan çocuklarımız, bunlar seçilerek bunları ilimiz içerisinde geziler tertiplendi. 240 çocuğumuz var. Harran'a, Atatürk Barajı'na Birecik'e Halfeti'ye, Göbekli Tepe'ye giderek rayı görme imkanına kavuşacaklar. 750 öğrencimiz il içerisinde kültür gezileri yaparak ilimizi daha yakından tanımaları, görmeleri, bilmeleri sağlanacak. Bir kısım evlatlarımızı da çocuklarımızı da işte yakınımızdaki Gaziantep ilinde çok güzel bir hayvanat bahçesi var. Bir kısım çocuklarımız oraya gidecekler. Bir kısım çocuklarımızı Çanakkale'ye göndereceğiz. Tabi inşallah bu sene yine Gönül Köprüsü Projesi çerçevesinde yine iller arasında çocuklarımız inşallah batıyı görme, hatta bir kısım çocuklarımız yurt dışına gitme imkanı bulacaklar. Yurt dışını görme fırsatı tanıyacaklar. Bunlar işte bu bölgenin sosyal yapısının gelişmesi noktasında önemli fırsatlar olarak, değerlendiriyoruz. Bu tür gezilerin yanı sıra yine sosyal yapıyı geliştirici diğer çalışmalarımız devam ediyor. İşte bugün inşallah öğleden sonra bir kısmını tanıma imkanını göreceksiniz. Mesela bir Terziler Odası bünyesinde yapılan terzilerimizin ufkunu geliştirici bir takım projelerimiz var. Burada çocuklarımıza üniversite hazırlık kurslarımız var, fevkalade. Mesleki iş edindirme kurslarımız var. Yine bunlar SODES çerçevesinde yapılan projelerimizden bir kısmıdır."
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 15:57:35
Güncelleme :11 Nisan 2009 Cumartesi 12:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vehbi polat IP: 46.106.187.xxx Tarih : 28.06.2011 21:33:22

sodes gezilerinin foto laı yokmu acaba bulsanız adresim meail atabilirmisiniz