5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sofralarda yöresel yemekler

Ramazan ayında, Türkiye'nin birçok bölgesinde yöresel yemekler sofraları süslüyor.

Erzurum'da ayran aşı çorbası ve kadayıf dolması, Ardahan'da katmer ve un helvası, Şanlıurfa'da ise boranı, içli köfte ile çiğköfte sofraları süslüyor.

Şanlıurfa'da lahmacun, boranı ve çiğ köfte gibi yemeklerin yanı sıra "şıllık" ve "küncülü akıt" gibi tatlılar, iftar ve sahur sofralarını süslüyor.

Genellikle et ağırlıklı yemeklerin tercih edildiği Şanlıurfa'da, et, pancar, nohut, bulgur ve çeşitli sebzelerin yoğrulmasıyla hazırlanan ve sarımsaklı yoğurtla servis edilen "Boranı", özel günlerde konuklara ikram edilen en önemli yemeklerden biri.

Geçmişi Hz. İbrahim'e kadar dayandırılan çiğköfte de Ramazan ayında sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor. Kazan kebabı, içli köfte, sıkma, Siverek ekşisi ve kebap çeşitleri ve lahmacun da ramazan yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Yemeklerin yanında ikram edilen ve sebzelerin ezilmesiyle hazırlanan "Bostana" ise iftar sofralarının meşhur salatalarından. İftarda yemeklerin ardından konuklara cevizli "şıllık tatlısı" veya pekmezin susam ve çeşitli baharatlarla kaynatıldıktan sonra kurutulmasıyla hazırlanan "küncülü akıt" gibi tatlılar da ikram ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 11:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?