5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Sokak çocukları sorununa neşter

Şanlıurfa'da düzenlenen '7. Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuklar Sempozyumu'yla Türkiye'deki sokak çocuklarının sorunları masaya yatırılıyor.


Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma yurt içindeki birçok üniversiteden öğretim üyesi ve öğrencinin yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışan Çocuklar Dairesi Başkanı Beyhan Şahin, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Vekili Prof. Dr. Zühal Karahan Kara, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılışında bin konuşma yapan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malgaç, sokak çocukları sorununun önemine değinerek, "Bu sokakta yaşayan, çalışan çocuklar, zamanla aileden bağları ve ailesiyle ilişkileri kopan, gittikçe sokakla bağdaşan çocuklardır. Bugün sokakta çok masum olan ailesine 3-5 kuruş götürmek için arabalarımızın camlarını silen, kibrit satan çocuklar, yarın bir gün karşımıza ne satacağını bilemediğimiz, belki çocuklarımıza uyuşturucu maddeler satacak veya onları kötü yola sürükleyecek bireyler olarak karşımıza çıkacaklardır" dedi.


Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, sokak çocukları konusu ile ilgili gördüğü eksikliğin lider bir kuruluşun olmadığından kaynaklandığına işaret etti. Fakıbaba, mutlak suretle lider bir kuruluş olması gerektiğini hatırlatarak, "Benim gördüğüm eksiklik, lider bir kuruluşun olmamasıdır. Mutlaka bu sosyal işlerde lider olacaktır. Şimdi 'sokak çocukları kimin problemi?' diye sorsam, ben belediye başkanı olarak bu sorunun cevabını tam bilemiyorum. Oysa sokak çocukları ile ilgili mutlaka ve mutlaka lider bir kuruluş olacak. Herkese görev dağılımı yapacak. Yani envanteri çıkaracak. Mesela ben Şanlıurfa'da ne kadar sokak çocuğu var bilemiyorum. Onun için bize düşen ne ise, biz belediye olarak elimizden geleni yaparız" diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından, Hacettepe Üniversitesi İİBF Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Atauz tarafından "Türkiye'de Sokakta Çalışan / Yaşayan Çocuklar Sorununun Dünü, Bugünü ve Geleceğe Mesajlar" konulu açılış konferansı verildi.


Konferansın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, sokakta çalışan ve yaşayan çocuklarla ilgili çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, "Bu sempozyum Şanlıurfa'da gerçekleşiyor. Sorunun çözümlenmesi için ilgili sektörler arası işbirliği, yerel yönetimin, üniversitenin, ilgili kamu ve kuruluşlarının bir arada ele alacağı sempozyum faydalı olacaktır. Çok önemli çalışmalar yapıyoruz, iyi örnekler var ve bu örneklerin paylaşılacağı, değerlendirileceği ve yeni ışıklar doğacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.


Çocuk istismarı ile ilgili bilimsel olarak çalışma yaptıklarını söyleyen Kars, "Çocuk istismarı ile ilgili bilimsel veriler ışığında çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada, gerek üniversitelerin psikiyatrik klinikleri ile gerek ergenlere yönelik bu konuda çalışmalar yapan üniversitelerle çalışmalarımız bu anlamda devam ediyor ve konu tek taraflı değil. Biz bu çocukların bakımını sürdürürken, bu çocukların tıbbi tedavileri de Sağlık Bakanlığı çerçevesinde devam ediyor" dedi.


Ailelere uyarılarda bulunan Özcan Kars, şunları söyledi:
"Çocuklar başlarına gelen her türlü konuyu aileleriyle rahatça paylaşabilirlerse, en önemli unsur bu. Çocukların çekinmeden korkmadan ailelerine her şeyi anlatmaları gerekiyor. Bu aşamada aileler çocuklarını suçlamadan, koruyucu merkezlere İl Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvururlarsa başlangıcında çok daha sağlıklı bir destek alma şansları var."
3 gün sürecek sempozyumda, Şanlıurfa'da Sokakta Çalışan Çocuklar, Sokakta Çalışan/Yaşayan Çocuklar Sorununu Önleyici Çalışmalar, Mevsimlik Tarım İşçisi Çocuklar, Çalışan Çocuğun Aile Değerlendirmesi, Çalışan Çocuklara Yönelik Hizmet Modelleri gibi paneller düzenlenerek, sokak çocuklarının problemleri masaya yatırılacak.

İha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 15:56:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?