5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Su kaynaklarını bilinçsiz kullanıyoruz

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bilinçli su kullanımı konusunda vatandaşları uyardı.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, şimdiye kadar sadece kamu tarafından yürütülen çiftçi eğitim anlayışına artık son verilmesi gerektiğini ve çiftçi eğitiminin sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, tarıma girdi sağlayan ve tarımla ilgili tüm kuruluşlar tarafından verilmesi gerektiğini vurguladı.

Su kaynaklarının kullanımında çiftçinin yeterli derecede bilgi sahibi olmadığını belirten yetkililer, yılda 500 milyar metreküp yağış alan Türkiye'nin sadece 100 milyar metreküpünü tarımda kullanabildiğine dikkat çekerek, tarımsal su kullanımında itinalı davranılması gerektiğini belirtti.

Yetkililer, "Dünyada su kaynaklarının yüzde 70'ini tarım kullanıyor. Tarımsal üretim, suya oldukça fazla gereksinim duyan bir sektördür. 1 kilo sığır etinin oluşması için gerekli su miktarı 4.5 tondur. Bitki bünyesine giren 100 litre suya karşılık sadece 1 kilo kuru madde oluşur. 1 kilo buğday elde edebilmek için 2 ton su kullanmalıyız. Bu rakamlar göz önünde bulundurularak, daha az su tüketen çeşitler seçilmeli ve sulama teknolojileri geliştirilmelidir" diye konuştular.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 10:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?