4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Sulama Birlikleri mercek altında

ŞANLIURFA'DA SULAMA BİRLİKLERİ TOPLANTISI YAPILDI

Şanlıurfa'da Valilik tarafından organize edilen "Sulama Birlikleri" toplantısı düzenlendi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Vali Nuri Okutan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Ahmet Fikret Katalan, DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, Vali Yardımcısı Şaban Erdoğan, ilçe kaymakamları ve sulama birlik başkanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Nuri Okutan, gerçek manada tarımın gelişmesine, suyun bu bereketli ovada bereket fışkırmasına ciddi anlamda katkısı olabilecek müesseselerden birisinin sulama birlikleri olduğunu söyledi.

Vali Nuri Okutan, bu toplantı ile sulama birliklerinin hem sorunlarını hem ilin tarımına katkılarını ve beklentilerini, ayrıca kamu idarecileri olarak kendilerini içine alacak ve sorunların konuşulduğu, görüşüldüğü, tartışıldığı bir toplantı halinde düşünüldüğünü belirtti.

Vali Okutan, "Burada bir takım eksikliklerin olduğunu düşünüyoruz. Bu eksikliklerin bir kısmı idare olarak bize, bir kısmı belki bilinçsiz sulama alışkanlığı olan vatandaşlarımıza ait. Bir kısmı birliklerin etkin yönetilemeyişi veya mevzuat sıkıntılarından kaynaklanan hususlara aittir. Bildiğim kadarıyla bir kısmı da hakikaten mevzuat değişikliği gerektiriyor. Hükümetimizin de bu yönde bir hazırlığı var. Rahat ettirecek, onlara katkıda bulunabilecek bir hazırlık olduğunu düşünüyoruz. Tam da bu aşamada bunların ilimizde Şanlıurfa'mızda tekrar değerlendiriliyor olması bence çok önemli. Çünkü biz Türkiye'de mevcut projeler de tamamlanınca sulanabilir arazinin yüzde 10'una sahip olacağız. Bu fevkalade önemli bir büyüklük. Diğer taraftan güneşi ve verimli toprağı da düşündüğümüzde suyla buluşması; nerdeyse geçen gün Dicle ile Fırat'ın birbiriyle buluşması anlamına gelebilecek bu verimli coğrafyada, yukarı Mezopotamya'da topraklarımızın suyla buluşması söz konusu. Dolayısıyla bu suyun doğru ve yerinde kullanılması lazım. Aksi takdirde ilk verdiğimiz alan nerdeyse çoraklaşma noktasına gelmek üzere. Dolayısıyla suyu çok doğru kullanmamız ve anlamına göre değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Sulama birliklerinin çok önemli olduğuna de değinen Vali Okutan, "Burada idarenin de elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz. Buradan ne çıkacak hep birlikte bakacağız. Ben bu davete icabet ettiğiniz için ve katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Genel müdürlüğümüzün duyarlılığına teşekkür ediyorum. Buraya kadar geldiler. Şimdi bize hem yeni yapılarla ilgili, hazırlıklarla ilgili bilgiler sunacak başkan hem de Türkiye'nin diğer yerlerindeki tecrübelerle birlikte birlikler noktasında bizlere aktaracaklar. Daha sonra da tartışmaya açacağız. Buradan çıkan sonuçla hükümetimize, merkeze, Ankara'ya yansıtmaya çalışacağız. Tahmin ediyorum il idaresi olarak bize düşecek hususlar da olacak. Onları da buradan çıkacak sonuca göre biz alt alta yazıp üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz" diye konuştu.

Yeni değişiklikleri içeren mevzuat hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Ahmet Fikret Katalan ise, mevzuatın meclise gönderildiği 2010 yılı içinde tüm sulama birliklerinin yeni mevzuat çerçevesinde yeni bir yapılanma içerisine gireceğini aktardı.

Konuşmaların ardından Vali Okutan ve toplantıya katılan davetliler bir süre daha görüş alış verişinde bulundu.

ŞANLIURFA'DA SULAMA BİRLİKLERİ TOPLANTISI YAPILDI
ŞANLIURFA'DA SULAMA BİRLİKLERİ TOPLANTISI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 09:53:04
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 23:29:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?