5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç belediye başkanına soruşturma

Suruç İlçe Belediye Başkanı Ethem Şahin ile iki belediye çalışanı hakkında, 1 Mayıs'ta işçilere idari tatil verdikleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

28 Nisan 2008'de Suruç Belediyesi ile Genel-İş arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile 1 Mayıs ve 21 Mart günlerinin tatil edilerek belediye işçilerinin bu günlerde idari izinli sayılması, çalışılması halinde de işçilere normal ücretin 3 katı zamlı ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. Belediye ile sendika arasında yapılan sözleşme ile 2429 sayılı "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu"nun ihlal edildiği öne sürülerek yapılan ihbar üzerine, İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı. Suruç ilçesine gönderilen müfettişler, sözleşmede imzası bulunan kişilerin ifadelerini aldı.

22 Temmuz'da, İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzası ile Suruç Belediyesi'ne gönderilen teftiş kurulu raporunda, sözleşme doğrultusunda işçilerin 1 Mayıs ve 21 Mart'ta çalışmaması durumunda halkın mağdur olacağı kaydedildi.

İşçilerin çalışmaları durumunda ise belediyenin 3 kat fazla mesai ücreti ödeyerek zarara uğratılacağı kaydedilen bakanlık yazısında, bu nedenle sözleşmede imzası bulunan Başkan Ethem Şahin, Yazı İşleri Müdürü Ali Yavuz ve Muhasebe Müdürü Ahmet Vural hakkında dava açılması için soruşturma izni verildi.

Belediye Başkanı Ethem Şahin ise resmi tatillerin Bakanlar Kurulu'nca, idari izinlerin ise idareci tarafından belirleneceğini söyledi. Şahin, "İşçilerimiz resmi olarak değil, idari olarak izinli sayılıyorlar. İdari izin verme yetkisi de idarecinin elindedir. 1 Mayıs ve 21 Mart günlerine neden izin verilmiyor anlayamıyorum. Oysa Türkiye'de çok fazla resmi tatil günü var. Mesela dini bayramlarda kimi zaman 9 gün resmi izin ilan ediliyor. Türk halkı zarara uğramıyor mu? İdari izin yetkisi bizde olduğuna göre, hukuki olarak açılacak davayı biz kazanırız. Türkiye'nin demokratikleşmesi adına mahkemenin doğru karar vermesi, Bakanlar Kurulu'nun da evrensel değeri dünyanın birçok ülkesinde kabullenilmiş olan 1 Mayıs ve 21 Mart'ı resmi bayram ilan etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 18:00:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nevzat ilhan halepi IP: 212.175.112.xxx Tarih : 26.09.2008 10:13:38

sayın başkanımıza karşı yapılan bu soruşturma akp iktidarının farklı düşüncelere tahamül sınırının yüzünü göstermektedir.başkanımız halkımız için bir şanstır.daha önceki belediyeleri de gördük.suruç çöpten geçilmiyordu.yapılan soruşturma hukuksuzluğun yasal dayanağını oluşturmaktadır.sayın başkanımızın çalışmaları takdire şayandır.işçi bayramı emekçinin fedakarlık göstergesinin hedyesidir.akp bunu işçi ve emekçi kardeşlerimize fazla görüyor.soruşturmayı şiddetle ve nefretle kınıyorum.