5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruçluları isot telaşı sardı

Şanlıurfa'da, yöre mutfağının baş tacı olan Urfa isotunda kış hazırlıkları başladı. Suruçlu kadınlar hem isot yapma derdinde hem de isot reçeli yapma çalışması içerisine girdi.

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde her evin bahçesinde, isotun kışa yetiştirilmesi için hummalı bir çalışma başladı. Yılın bir ayını isot yapmaya ayırdıklarını ifade eden Suruçlu kadınlar, Urfa isotunun yöre mutfağının baş tacı olduğunu belirterek, "Urfa isotunu herkes yapıyor. Ama hiçbiri evde yapılan isotun tadını vermez. Urfa isotu Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi bölgelerde fabrikalarda işlenerek isot haline getiriliyor. Bunlar daha sonra Avrupa ve iç piyasaya 'Urfa isotu' diye sürülüyor. Aslında Urfa ev isotunun tadını hiç kimse veremez. Çünkü Urfa isotunu hazırlamak zahmetli bir iştir. İsot yapmanın yanı sıra isot reçeli hazırlıklarımız da son aşamaya geldi. Artık güneş sıcaklığını kaybediyor. Bu ayın sonuna kadar işimizi bitirmemiz gerekiyor" dedi.

İSOTUN PUL BİBER HALİNE GETİRİLMESİ

Suruçlu kadınlar, isotun pul biber olarak ev şartlarında değerlendirilmesini şöyle anlattılar: "Önce biberlerin sap kısımları ve tohumları çıkartılıp temizlenir. Daha sonra, naylon örtü içine konularak, güneş altına terleyerek karartılmaya bırakılır. Bu işlem, periyodik aralıklarla alt üst yapılarak, isot iyice kararıncaya kadar devam eder. Kararan isot, daha sonra örtüden çıkarılarak kurutulur. İsot kurutulduktan sonra çuval içine konularak, tahta bir tokmakla dövülerek, pul biber haline getirilir. Elekten geçirilen isota, isteğe göre bir miktar tuz ve zeytinyağı ilave edilir. Böylece, Şanlıurfa'nın meşhur biberi isot, artık kullanıma hazır hale getirilmiş olur."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 14:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?