5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç'ta giyim kursu açıldı

Şanlıurfa'nın Suruç İlçe Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde yürütülen proje kapsamında bayanların meslek sahibi olması için giyim kursu başlatıldı.

Suruç Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde yürütülen projeyle bayanlar meslek sahibi olacaklar. SODES projeleri çerçevesinde başlatılan proje sayesinde Suruçlu lköğretim öğrencilerin giyim ihtiyacı karşılanacak. 18 ve 40 yaş arası ilkokul mezunu aylık geliri 500 TL'nin altında olan ve herhangi bir işte çalışmayan 60 bayana yönelik açılan kurs sayesinde dikilen ilköğretim önlükleri hazırlanmaya başlandı. 2009-2010 eğitim öğretim yılı başında 2 bin fakir öğrenciye önlük etek gömlek ve pantolon hazır hale getirileceği bildirildi. Ekonomik nedenlerle okula gidemeyen öğrencilerin ailelerine giyim yardımı yapılarak Suruç'ta okullaşma oranı artırılması hedefleniyor.

Suruç ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 2 No'lu sağlık ocağında verilen kursa katılan bayanlara ayrıca günlük 8 TL cep harçlığı da verileceği bildirildi. 2 usta öğretici öğretmenle hafta içi verilen kursta bayanlar, günde 8 saatlik eğitim alıyor. Proje kapsamında ilçeye getirilen 20 adet dikiş makinesi ile çalışan bayanlar yeni bir iş öğrenmenin heyecanını yaşadı. Kursu başarı ile tamamlayan bayanlara birer dikiş makinesi verileceği ve bayanların konfeksiyonculara parça başı çalışacağı bilgisi verildi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Suruç Kaymakamı Muhittin Pamuk, "Sosyal Destek Projesi ilçemizde uygulanmaktadır. Devlet Planlama Teşkilatı'nın maddi destekleriyle Şanlıurfa Valiliği koordinatörlüğü Kaymakamlık SODES kapsamında ilçemizde de uygulanıyor. Bu proje kapsamında bu proje kapmasında 6 proje uyguluyoruz. Bunlardan birisi de biçki-dikiş kursudur. Hem kurs alacak hem de aile bütçelerine katkıda bulunacak. Burada üretilen önlük, gömlek ve pantolonlar fakir öğrencilere dağıtılacak. Kız öğrencilerimiz bilgi ve beceri öğrenecek ve ev ekonomilerine katkı sağlayacaklardır" dedi.

Halk Eğitim Müdürü Müslüm Taşdemir ise, "Maddi imkansızlıklar nedeniyle okulu yarıda bırakmak zorunda kalan bayanları meslek sahibi yapmak amacıyla başlattığımız proje sayesinde bayanları giyim konusunda uzmanlaştırılıyorlar. Okulu yarıda bırakmak zorunda kalan bayanlarımız proje sayesinde meslek sahibi oluyor. Buraya katılanlara 8 TL harçlık veriyoruz. Kurslarımız 8 ay devam edecek ve 8 ay sonra sertifika vereceğiz. İlçe dışına giden ailelerden 60 kişi seçtik. Onlara yemek verip, para kazandırıyoruz ve iş sahibi yapıyoruz. Bu ailelere maddi imkan tanıyoruz. Hem sanat öğretiyoruz hem de eğitiyoruz hem de para kazandırıyoruz. Çocuklar okulsuz kalmıyor. Çükü aileler burada kalıyor ve çocukları okula gidiyor. Bu kurs 8 ay devam edecek. Bunlar göç eden ailelerden seçilmiştir" diye konuştu.
Bu arada kursiyerler de, hem meslek öğrendiklerini hem de para kazandıklarını belirterek, "Bize çalışma imkanı veren Suruç Kaymakamı Muhittin Pamuk'a teşekkür ediyoruz. Fakir çocuklara önlük ve pantolon dikiyoruz. Biz de köyde çalışmaktan kurtulduk. Bize günlük 8 TL veriyorlar. Babam olmadığı için önceleri pamuğa gidiyorduk. Şimdi burada çalışıyoruz. Her birimizin ayrı görevleri var. Yemek yiyoruz. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Burada fakirlere önlük dikiyoruz. Bize böyle bir iş verdiği için Kaymakamımıza teşekkür ederiz. Günden 150 önlük dikiyoruz ve bu kurslar 8 ay devam edecek. Günde 8 saat çalışıyoruz. Evde boş oturmaktan daha iyidir. Fakirlere yardımımız da dokunuyor" dediler.

Kurs öğretmenleri de kursiyerlerden memnun olduklarını belirterek, "SODES için hazırlanan projede görev aldık. Şu an için 32 öğrencimiz var. Kızlara pileli etek, erkeklere pantolon dikeceğiz. 8 bin adet dikilecek. Herkes becerisine göre çalışıyor. Kızlar hem eğitiliyor hem de meslek sahibi oluyor. Burada verdiğimiz diploma ile başka atölye ve fabrikalarda çalışabilir. Bu yıl açılan SODES projesi kapsamında pamuğa gidip çalışan kadınlara yönelik işçiler aldık. Dışarı gitmesin ve burada iş bulma imkanı bulsunlar. Öğrenciler eğitiliyor ve aynı zamanda para kazanıyorlar" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 10:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?