5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç’ta kuduz paniği

ŞANLIURFA’nın Suruç İlçesi’nde Suriye sınırındaki bazı köylerde, kuduz köpek tarafından ısırılan bir kişinin yaşamını yitirmesi, bir çocuğu ısıran köpeğin kuduz çıkması, bazı hayvanların da aynı nedenle telef olması yüzünden kuduz paniği yaşanıyor. 9 köy bu nedenle karantinaya alınıp, hayvan giriş-çıkışları yasaklandı.

İlçeye bağlı Mert İsmail Köyü’nde, 5 ay önce kuduz köpek tarafından ısırılan 29 yaşındaki Mehmet Nakşi Bağış kısa bir süre önce yaşamını yitirdi. Aynı köpeğin ısırdığı bir inek de telef oldu. Bu köy karantinaya alınırken, Karaca, Fıstıklı, Özgören, Tümsekli, Kurutepe, Çanakçı, Yumurtalık köylerinde de köpeklerin saldırısına uğrayan hayvanlar peş peşe telef oldu. Bu hayvanların kuduzdan öldüğü ortaya çıktı. Son kuduz vakasında ise, dedesini ziyaret için Gaziantep’ten, Suruç’un Çaykara Köyü’ne gelen 2 yaşındaki İrem Şahin bir köpek tarafından ısırıldı.

Bu olayın ardından Çaykara Köyü’nde 2 yaşındaki İrem Şahin’i ısıran köpek kuduz çıktı. Tedavisine başlanan küçük kızı ısıran köpek karantinaya alındı. Bir hafta sonra ölen köpeğin de kuduz olduğu saptandı. Bu gelişmeler üzerine 9 köy karantina altına alındı, bu köylerde bilgilendirme ve aşılama çalışması başlatıldı. Köylere hayvan giriş-çıkışları yasaklandı, başıboş köpekler de toplandı.

1500 DOZ AŞI

Suruç İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Mehmet Demirbilek, köylerden son zamanlarda şüpheli ısırıklarla ilgili alınan ihbarlar doğrultusunda çalışma başlatıldığını belirterek, “Kuduz vakası görülen köylerimiz karantina altına alındı. Çalışmalarımız sırasında şüpheli hayvanlarla teması olan insanlara kuduza karşı aşı yapıldı. Toplam 1500 doz kuduz aşısı kullanıldı. Şüpheli ısırıklarla ilgili gelen tüm ihbarları anında değerlendiriyor ve tedavisini uyguluyoruz. Isırılan ve ilk aşıları Suruç’ta yapılan çocuğumuzun tedavisine Gaziantep’te devam ediliyor. Bir kişinin kuduz vakasından dolayı öldüğü ilçemizde, her türlü ihbarı anında değerlendiriyor ve gezici sağlık ekibimizle sürekli köylerimizde çalışma yapıyoruz” dedi.

KUDUZ KÖPEKLER SURİYE’DEN

520 nüfuslu Çaykara Köyü’nün Muhtarı Bahri Dursun, kuduz vakasının ortaya çıkmasının ardından sağlık görevlilerinin köylerindeki herkesi aşıladığını belirterek, “Köyümüz Suriye sınırına sıfır noktada. Bugüne kadar köyümüzde veya çevremizdeki köylerde kuduz ile ilgili bir tek şikayet yoktu. Ancak, bu yıl yaşadığımız bu vakalara yol açan köpekler geceleri Suriye’den geliyor. Bu köpekler köydeki diğer hayvanlarla boğuşuyor veya küçük çocuklarımıza saldırdıktan sonra kuduz ortaya çıkıyor. Suriye ile aramızda mayınlı bölge bulunuyor. Ama her yıl bölgedeki anız yakımı sırasında birçok mayının patlaması, kalanların da belki özelliğini yitirmesi yüzünden olsa gerek, köpekler sorunsuz sınırı geçiyor” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 11:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?