5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç'ta kuduz şüphesi

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Mert İsmail köyünün Tümsekli mezrasında, 5 ay önce sokak köpeği tarafından ısırılan Mehmet Yahşi Bağış, kuduz şüphesiyle yoğun bakıma alındı.

Olayın ardından kuduz aşısı yaptırmayan Mehmet Yahşi Bağış'ın ani rahatsızlığının ardından yoğun bakımda hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenilirken, mezradaki bazı büyükbaş hayvanlarda da kuduz vakasına rastlandığı ileri sürüldü.

Olay, 5 ay önce Suruç ilçesine bağlı Mert İsmail köyünün Tümsekli mezrasında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, mezrada ikamet eden Mehmet Yahşi Bağış (26), bir sokak köpeği tarafından ısırıldı. Hastaneye kaldırılan Bağış, doktorların tüm ısrarına rağmen kuduz aşısı yaptırmadı. Bağış'ın ailesi ve yakınları kuduz aşısı yaptırırken, olayın ardından 5 ay geçtikten sonra aniden rahatsızlanan Mehmet Yahşi Bağış hastaneye kaldırıldı. İlk olarak Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Mehmet Yahşi Bağış, yapılan tetkiklerin ardından Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Burada kuduz şüphesiyle yoğun bakıma alınan Bağış'ın hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi. Bağış'ın köydeki yakınları ise, hastane bahçesine akın etti.

Kuduz şüphesiyle yoğun bakıma alınan Mehmet Yahşi Bağış'ın doktoru olan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Yar. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, hastanın kuduz şüphesiyle yoğun bakıma alındığını ve hayati tehlikesinin büyük olduğunu belirterek, "Hastaya yönelik tetkiklerimizi yapıyoruz. Henüz kuduz demek için çok erken. Ama klinik olarak doğrulanmadan ya da laboratuar olarak doğrulanmadan net bir şey söyleyememekle birlikte şüpheleniyoruz. Şuanda yoğun bakımda hastamız ve maalesef enfeksiyon bağlamak zorunda kaldık" dedi.

Hastanın dışında, köydeki vatandaşların kuduz aşısı olduğunu ve hasta Mehmet Yahşi Bağış'ın bilinçsizlik sonucu genel anlamda kötü durumda olduğunu ifade eden Koruk, "Hasta tabi bize çok geç geldi. Yaklaşık 5 ay önce bu riski temasla eden ya da hayvan ısırığı nedeniyle etraftaki yakınları aşılanmasına rağmen, hastamızda böyle bir aşı öyküsü yok. Ve bilinçsizlik sonucunda da klinik oturmuş gibi düşünüyoruz. Bu tam tanı koymuş olmamakla birlikte hastanın genel durumu maalesef kötü, bozuk. Ama takip ediyoruz. Tam olarak kuduz demek için yine söylüyorum çok erken. Ama biz gerekli önlemlerimizi aldık ve gerekli tahlillerimize başladık. Hastaya da gerekli tedavi için yaklaşımlarımızı sürdürdük. Hastanın tanıdıkları kuduz aşısı olmuş ve dolayısıyla onlarda herhangi bir şeyden şüphelenmiyoruz. Sadece aşılanmayan kişi hastamız ve ondan da şüphelendiğimiz için zaten yatırdık" diye konuştu.

Köylülerin, köydeki hayvanların da kuduz olmasından şüphelendiklerini vurgulayan Koruk, şunları söyledi:

"Ailenin ifadesi; kendi inek veya diğer hayvanlarından da böyle bir hastalık olduğundan şüpheleniyor. Ama elimizde tanıyı kesinleştirecek hiçbir laboratuar kaydı yok. Sadece ailenin ifadesi bu şekilde. Onlar aşılandığı halde, hastamız aşıyı kabul etmemiş, aşı yaptırılmamış. Kendisine yapılan ısrara ve önerilere rağmen aşı yaptırmadığı için böyle bir şeyden şuanda şüpheleniyoruz. Yine ısrarla söylüyorum; tanımız net değil. Bir takım tetkikler yaptırdıktan sonra 'Evet bu kuduzdur veya başka bir şeydir' deme şansımız var. Ama şuanda sadece şüpheleniyoruz ve tetkiklerimizi yapıyoruz."

Hastanın yoğun bakıma alınmasının ardından İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü'ne bilgi verdiklerini ve gerekli incelemelerin başlatıldığını sözlerine ekleyen Koruk, köydeki köpeklerin de öldüğünü kaydetti.
Köydeki bazı vatandaşların, olayın meydana geldiği mezradaki bazı büyükbaş hayvanlarında da kuduz belirtilerine rastladıklarını iddiasında bulunmaları üzerine, İl Sağlık Müdürlüğü, Mert İsmail köyü ile Tümsekli mezrasında araştırma çalışmalarına başlarken, yoğun bakımdaki Mehmet Yahşi Bağış'ın hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 10:45:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat kılıçalp IP: 78.170.119.xxx Tarih : 16.04.2009 22:14:19

Allah ailesine baş sağlığı dilesin allatan ümit kesilmez inşallah bişi olmaz bütün bunların hepsi dikkatsizlikten oluyor sağlık çok önemlidir geri dönüşü yok