5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç'ta nar hasadı başladı

SURUÇ'TA NAR HASADI BAŞLADI

Şanlıurfa'da incecik kabuğu, mayhoş tadı, kırmızı rengiyle dünyanın en iyi narı olarak gösterilen Suruç narının hasadı başladı.

Suruç ilçesinde nar hasadı başladı. Hasadı büyük bir titizlikle yapan üreticiler, gelen talepleri karşılayamıyor. GAP bölgesinde yetiştirilen Suruç narının özel müşteriler sayesinde pazarlama sorunu yaşamadığını belirten üreticiler, nar hasadının bu hafta sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Ekolojik nar üretimi yapan İ. Halil Akkuş, Suruç narının tarla tarımı olarak geçmişi çok eskilere dayandığını belirterek, "Suruç narı birçok hastalığa iyi geldiği yapılan bilimsel açıklamalar göstermiştir" dedi.

Nar üreticilerinden Ramazan Özkan ise, "İyi yetişen bir bahçede ağaç başı 80 kiloya yakın meyve veriyor. Nar tanesi yaklaşık 700-1000 gram arası geliyor. Yaklaşık 2-3 ton arası ürün elde ediliyor" diye konuştu.

İki yıllık bahçesinden ürün almaya başladığını belirten üreticilerden Ali Akkuş da, Suruç narının çeşit olarak erken ürün vermeye başladığını söyledi.

Ziraat Mühendisi Avni Ülgen, son yıllarda bilim insanlarının narın vücut üzerindeki olumlu etkilerini açıklamasının ardından nara olan taleplerin arttığını kaydetti. GAP bölgesinin sulu tarıma açılan alanlarında çiftçilerin nar üretimine yöneldiğine işaret eden Ülgen, "Ekilen nar çeşitleri arasında yıllardır ekimi yapılıp, yapılan denemeler sonucu bölgeye de en iyi yetişen çeşit olarak Suruç narı ekiliyor. Türkiye'de ve dünyada yetişen en iyi nar çeşitleri arasında gösterilen Suruç narı yapılan denemeler

sonucu en çok ürün veren çeşit olarak kayıtlara geçmiştir. Suruç narını çeşit olarak koruma altına almak için Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe kendi ekolojik bahçesinde nar fidanı yetiştiriyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2009 Cuma 10:05:01
Güncelleme :30 Ekim 2009 Cuma 15:15:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
melda taşan IP: 88.233.150.xxx Tarih : 17.04.2010 10:51:28

daha ne olsun bundan iyisi suruç'ta nar