5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç'ta susuzluğa ilginç çözüm

Yer altı suları kuruyan ve yıllardır kuraklıkla mücadele eden Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki çiftçiler su bulabilmek için çeşitli çareler ararken, ilçede yaşayan bir vatandaş, hiçbir teknik alete gerek duymadan, bakır çubukla yer altındaki suları tespit ettiğini iddia ediyor.

Çiftçilik yapan Müslüm Demir, bu iş için eskiden yaş ağaç çubuklarının kullanıldığını, şimdiyse bakır alaşımlı 50 santimetrelik çubuk kullanıldığını söyledi. Bu yöntemin, yüzyıllar önce kullanıldığını aktaran Demir, "Ben de herhangi bir sıra dışı özellik yok. Bulacağım suyun, kesinlikle akan su olması lazım. Durağan su göletlerini tespit edemiyorum. Toprağın 150 metre altında serce parmak kalınlığında akan suyu bile bulabilirim. Yeter ki su aksın" dedi.

Herhangi bir arazide, su olup olmadığını tespit etmek için 2 bakır çubuğu eline alarak yürümeye başlayan Müslüm Demir, çubukların istem dışı hareket ettiği yerlere işaret koyuyor. Arazinin her yerini normal adımlarla geçip, sonra işaret bıraktığı yerlere tekrar gelerek, toprak altındaki suyun akıp akmadığından bu şekilde emin oluyor. Demir, suyun kaç metre derinlikte olduğunu da tahmin ettiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 11:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?