5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç'ta yeşil kart çilesi

Ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanması amacıyla 1992'de uygulanmaya başlanan Yeşil Kart'ı almak için müracaat eden vatandaşların çilesi bitmiyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 'Yeşil Kart' almak isteyen vatandaşlar, yeşil kart bürosu önünde güneşin altında uzun kuyruklar oluşturuyor. Kart sahibi olmak isteyenler günlerce yeşil kart borusuna gidip geldiklerini belirterek, "Üç ayda ancak alabildiğimiz kartları bir yıl sonra tekrar vize ettirmek için tekrar üç ay beklemek zorunda kalıyoruz" dediler.

Şanlıurfa'ya bağlı Akçakale ilçesinde ise vatandaşların 'Yeşil Kart'a üç günde sahip olduğunu belirten vatandaşlar, "Akçakale Kaymakamlığı ise en hızlı Yeşil Kart hizmeti veren ilçe olarak dikkat çekiyor. Müracaatlar her salı günü İlçe İdare Kurulu'nda ele alınıyor. Müracaat kabul edilirse aynı hafta cuma günü kişi kartını alabiliyor" dediler.

"Nüfusunun yüzde 80'inden fazlasının yoksul olduğu Suruç ilçesinde, yetkililerin yoğunluğa çare üretemiyor" diyen vatandaşlar, Yeşil Kart'ın geçerlilik süresinin bir yıl olduğunu ve bu sürenin dolmasından sonra tekrar vize edilmesi gerektiğini belirttiler.Vatandaşlar kart çıkarmak için gereken işlemlerin aynen tekrarlandığını aksi takdirde kartın iptal edildiğini ifade ettiler.

Bu arada, Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, Yeşil Kart Bürosu bünyesinde bulunan "Tek Adımda Hizmet Bürosu"nun kısa sürede yeşil kart verildiğini belirterek, "Vatandaşlarımız haftada bir toplanan İlçe İdare Kurulu'na başvurup haklarında sosyal, ekonomik durumları hakkında inceleme yapılıp müracaatları karara bağlanıyordu. Bununla beraber Mal Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Trafik Büro amirliği gibi devlet kurumlarından da vatandaşımız hakkında gerekli incelemeleri yapmak zaman kaybına neden oluyordu. Bu değerlendirme ve incelemeler iki, üç ay gibi zamanda ancak tamamlanıyordu. Bu durum vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep oluyordu. İşte bu mağduriyeti gidermek için 'Tek Adımda Hizmet Bürosu' bu zaman kaybını önlüyor. Bu büromuz sayesinde vatandaşımız büroda görevli memurumuza evraklarını teslim eder. Görevli Personel evrakları teslim aldıktan sonra günlük olarak Mal Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Trafik Büro amirliği gerekli işlemleri yapmaktadır. Büro vatandaşımızın evraklarını değerlendirme ve incelemeye alıyor. İlçe İdare Kurulu'na sevk ederek, bir hafta içerisinde büro, vatandaşımıza Yeşil Kart verilip verilmeyeceğini karara bağlamaktadır. Karar olumlu olduğu takdirde vatandaşımıza Yeşil Kart üç gün içerisinde verilebilecektir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 09:30:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?