5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Suruç'un son saat tamircisi

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde, bir zamanların gözde meslekleri arasında gösterilen saat tamirciliği, tıpkı radyo ve ayakkabı tamirciliği gibi son dönemlerini yaşıyor.

Teknolojik gelişmeler, usta çırak ilişkisine dayanan birçok köklü meslek gibi saat tamirciliğini de bitirme noktasına getirdi. Eskiden bu alanda çalışmak isteyen kişiler saat ustalarının yanında işe girebilmek için yoğun uğraş verirken, şimdi mesleği devam ettirmeye çalışan esnafın kapısını çalan yok. Suruç ilçesinde 35 yıldan beri istiklal caddesinde saat tamirciliğini yapan Berces Şimşek, bu mesleğin son üstatlarından biri olduğunu söyledi.

Bozulan saatteki problemi ilk bakışta anlayan Şimşek, gözüne merceği taktıktan sonra eline aletleri alarak arızayı hemen gideriyor. 35 yıldan bu yana aynı mesleği icra ettiğini belirten Şimşek, saat tamirciliği için çırak bulamamaktan yakınıyor. Tamirciliğin bir baba mesleği olduğunu anlatan Şimşek, saatleri tamir etmekten büyük keyif aldığını belirtiyor.

Şimşek, "Bu işe 1965 yılında başladım. O günden beri de devam ettiriyorum. 35 yıldır işimi severek yapıyorum. Bütün saat türlerini tamir ediyorum. Eskisi gibi usta çırak ve kalfa yetişmiyor. Biraz sıkıcı bir meslek, o yüzden kimse yapmak istemiyor. Zaman içerisinde çırak olarak gelenler oldu ama işi pek sevdiremedik. İşi beğenmediler, sıkıntıya pek gelemediler. Ama yetişmiş kalfalar da var. Akşam yatıp sabah kalktığında saatlerin yeni modelleriyle karşılaşıyorsun. Çok değişik modeller çıkıyor. Yeni modellerin çıkması işi bilmeyen kişileri olumsuz etkiliyor. Ama bu işin ustalarını etkilemiyor. Bir de her değişim karşısında kendini yenileyemezsen bu işi yapamazsın. Son zamanlarda piyasaya çok hızlı, ucuz ve çeşitli saatler giriyor. Bir süre sonra bozulup bir kenara atılıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 16:01:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?