30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Süryaniler Urfa'da

Süryani cemaati temsilcileri Şanlıurfa'da, Balıklıgöl'e yem atıp Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde cemaatle birlikte dua etti. İstanbul ve Ankara Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin, Almanya Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti İsa Gürbüz ve Avusturya Süryani Ortodoks Kilisesi Ruhanisi Prof. Dr. Emanuel Aydın ile Şanlıurfa'daki tarihi Balıklıgöl'de yem atıp vatandaşlarla sohbet etti.

Petrus-Mor Pavlus Süryani Kilisesi'nde yarın gerçekleştirilecek ayin için Adıyaman'a gelen Çetin ve beraberindekiler, bugün Şanlıurfa'da tarihi ve turistik yerleri gezdi. Şanlıurfa'daki bir kilisenin ibadete açılması için önümüzdeki günlerde kanuni yoldan müracaat edeceklerini belirten Çetin, 1926 yılına kadar Şanlıurfa'da birçok kilise ve manastırların bulunduğunu söyledi.

İstanbul ve Ankara Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Filüksinos Yusuf Çetin, "Şanlıurfa'da kiliselerimiz çoktu cemaatimiz çoktu. 1926 yılına kadar çoktu ama göç etti. Şimdi Halep'te Şanlıurfalı bin 500 Süryani ailemiz var. Burada kilisemiz var, ama maalesef şimdi elimizde değil, ibadete açık değil. Devlet yetkilileri bu konuda bize yardımcı olsalar seviniriz. Kanuni yoldan müracaatımız yapılacaktır. Çünkü ailelerimiz var" dedi.

Kilisenin ibadete açılması durumunda Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryaniler'in inanç turizmi kapsamında Şanlıurfa'ya yılda birkaç kez gruplar halinde ziyaretler gerçekleştireceğini belirten Çetin, bu sayede yörenin de kalkınmasına katkı sağlanabileceğini aktardı.

İngiltere'nin Başkenti Londra'da yaşanan terör olaylarıyla ilgili de görüş bildiren Çetin, "Terörün her şeklini kınıyoruz. Hangi grup ve kesimden olursa olsun kınıyoruz. Dinler 'barış' diyor. Canı veren Tanrı'dır alanda Tanrı'dır" dedi.
"Irak'taki olayları terör olarak görmüyor musunuz?" şeklindeki bir soruya da Çetin, "Politika bizim çemberimizin dışındadır, her şekilde terörü, kimden gelirse gelsin hangi ülke ve kesimden gelirse gelsin tüm semavi dinler olarak kınıyoruz" dedi.

Çetin ve beraberindekiler daha sonra Süryaniler tarafından inşa edilen ve birkaç yıl önce kültür merkezine dönüştürülen Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi Reji Kilisesi'inde cemaatle birlikte dua etti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2005 Cumartesi 17:26:19
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 15:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?