5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Susuz kalan pamuk büyümedi

Atatürk Barajı'na 35 kilometre uzaklıkta bulunan Suruç Sulama Projesi nedeniyle Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde tarım durma noktasına geldi.

Normal boyu 1,5 metre olan pamuğun boyu susuzluk nedeniyle 20 santime kadar düştü.

Şanlıurfa'da susuzluk nedeniyle yeterince büyümeyen pamuğun 1,5 metre olması gereken boyu, ancak 20 santimetre oldu. Pamuk tarlasının kurumasından endişe duyan pamuk üreticisi Mehmet Mat, "Suruç Ovası'nda susuzluk nedeniyle tarım durma noktasına geldi. Susuzluktan pamuk tarlalarımız kurumaya başladı" dedi.

Suruç'ta yaşanan susuzluk nedeniyle pamuk tarımının yapılamadığını ifade eden çiftçilerden Mehmet Mat, "Pamuk tarımını yapan çok az sayıda çiftçi ise arazilerini sulayacak sulama suyunu bulamıyor. Sulu olarak yetişen pamuk arazilerimiz dönümüne 800 kilograma kadar pamuk veriyor. Ama susuz yetişen pamuk tarlalarında verim hiç olmuyor. Yani toplamaya bile değmiyor. Pamuğu arazide bırakıyoruz" dedi.

Pamuk üreticilerinin artık kendi arazilerinde değil suyu olan başka arazilerde ekim yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Mat, ilçenin yüzde 75'inin kendi arazilerinde pamuk ekmeyerek, mevsimlik işçi olarak başka yerlere çalışmaya gittiğini söyledi. 1970'li yıllarda Suruç'ta yetişen pamuğun dünya pamuk borsasında en iyi pamuk seçildiğini vurgulayan Mat, "Bazı çiftçiler kendi imkanlarıyla yer altından çıkardıkları artezyen kuyularıyla pamuk tarlalarını sulayabiliyorlar. Ama bu artezyen kuyularında çoğu kurudu" diye konuştu.

1985 yılından sonra yeraltı sularının çekilmesiyle içme ve sulama suyu olarak kendini iyice hissettiren susuzluğun ilçe ve köylerde yaşayanları göçe zorladığını vurgulayan Mat, "Suruç'un su sorunu çözülmezse 1-2 sene sonra ilçe hayalet şehir görünümüne bürünecek. Yüzlerce dönüm arazilerimiz var ama halkımız suyu olan başka yerlere gidip tarım yapıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 11:12:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?