5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Susuzluk köyleri boşaltıyor

Atatürk Barajı'na 30 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen baraj suyundan yararlanamayan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bir çok köy boşaltıldı.


Atatürk Barajı suyundan faydalanamadıklarını belirten Abdulkadir Akkuş isimli vatandaş, "Suruçlu çiftçiler, çareyi başka yerlere göç etmekte buluyor. Arazilerini satıyorlar. Bölgede 10 köye yakın susuzluktan dolayı boşaldı. 86 köy ve 234 mezranın nüfusu ise yarı yarıya azaldı.Bir zamanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin pamuk ambarı olarak bilinen ve 1980'li yıllarda dünya pamuk borsalarında en kaliteli pamuk yetiştirilen yer unvanını alan Suruç'ta halk, yaşanan susuzluk nedeniyle başka yerlere göç ediyor. Köylerle beraber nüfusu 120 bini bulan Suruç'ta, nüfusun yaz aylarıyla birlikte 40 bine düşüyor" dedi.


Suruç Baziki Sulama Projesi'nin de yıllardır başlatılamamasının göçün diğer bir nedeni olduğunu ileri süren İbrahim Tekçe, "Projenin hayata geçirilememesi üzerine vatandaşlar dönümü 2-3 bin YTL olan arazilerini yok pahasına satarak, Suruç'u terk ediyorlar. Boşalan köyler bakımsızlıktan harabeye dönerken, bu köylerdeki okullar ile ayakta kalmayı başarabilen birkaç ev ise çevre çobanlarınca ahır olarak kullanılıyor. Suruç Sulama Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte ilçe merkezinin yanı sıra 1 belde, 104 köy ile 234 mezradan oluşan yaklaşık 940 bin dekar arazinin sulu tarıma geçecektir. Şu anda yöre halkının 50 dolar olan gelir seviyesinin, bölgenin sulu tarıma geçilmesiyle 6 kat artarak 300 dolar seviyesine çıkacağı ve elde edilen tarımsal gelirin 120 milyon dolardan, 250 milyon dolara yükselecektir" diye konuştu.


Aybastı köyünde çiftçilikle uğraşan İbrahim Halil Akkuş, "Suruç sulama projesi için bir kredinin sağlandığını duyduk. Ancak bugüne kadar somut bir adım atılmadı. Suruç halkı siyasiler tarafından hep avutuldu. Şu anda ilçemizin yüzde 75'i kendi arazilerini ekemeyip mevsimlik işçi olarak başka yerlerde ırgatlık yapıyor. 1985 yılından sonra yeraltı sularının çekilmesiyle içme ve sulama suyu olarak kendini iyice hissettiren susuzluk, ilçe ve köylerde yaşayanları göçe zorladı. Dünyanın en iyi pamuk üreticileri olan Suruçlular, susuzluk nedeniyle kendi arazilerinde ekim yapamaz oldu. Köylerimiz susuzluk nedeniyle boşalıyor. Suruç'un su sorunu çözülmezse 1-2 sene sonra ilçe hayalet şehir görünümüne bürünecek.Vatandaşlarımız susuzluktan kırılıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarımız mevsimlik işçi olarak çalıştıkları için, okullar açıldıktan 3 ay sonra eğitime başlayabiliyorlar. Okullar bitmeden 2 ay önce de eğitimlerini bırakarak tarlanın yolunu tutuyorlar. Devlet bu soruna çare bulmalıdır" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2007 Pazartesi 14:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?