5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Susuzluk köyleri viraneye çevirdi

Suruç İlçesi'nde yaşanan su problemi köyleri boşalttırıyor. İlçeye bağlı Yolcular ve Yoğurtçu köyleri göçler yüzünden viraneye döndü.


Şanlıurfa'da pamuk üretimi ilk kez yapılan, nar ağaçlarıyla ünlü Suruç İlçesi'nde yaşanan susuzluk sebebiyle köyler harabeye dönüyor.

Yeraltı sularının çekilmesiyle ilçe merkezinde yıllar önce başlayan susuzluğa çare bulunamaması sebebiyle köyler bir bir boşalıyor.

Bir zamanlar 85 haneli, binden fazla kişinin yaşadığı Yolcular Köyü ile 78 hanesiyle ilçenin büyük köylerinden olan Yoğurtçu Köyü, artık birer viraneye döndü. Yıllardan beri su gelir umuduyla bekleyen; ancak hayalleri gerçek olamayan iki köyün sakinleri, 1998 yılından itibaren evlerini boşaltarak ilçe merkezi, Şanlıurfa ve başka illere göç etti. Doğup büyüdükleri yerleri terk etmekte güçlük çeken köylüler, yine de su gelir umuduyla arada sırada da olsa topraklarını ziyaret ediyor. Köy mezarlığındaki yakınlarını ziyaret ederek dualar eden köylüler, su gelmesi halinde köylerine geri döneceklerini söylüyor.


Viraneye dönen Yoğurtçu Köyü'nün son muhtarı Tayyar Şimşek, köyde kimse kalmayınca görevinin sona erdiğini söyledi. Evlerini ve köylerinde bulunan komşu evleri tek tek sayan Şimşek, mezar ziyaretleri için bazen köye geldiklerini belirtti. Köylerinde su olmadığı için 7-8 seneden beri göç yaşandığını, sonunda köyün boşaldığını ifade eden Şimşek, su getirilmesi halinde geri dönebileceklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2007 Cuma 12:00:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?