5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

SYDV Aşevi kapatıldı mı?

Şanlıurfa Valiliği bünyesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlığına ait aşevi yeni uygulamalarıyla kabuk değiştiriyor.

Konuyla ilgili olarak Gönüllü Kuruluşlar Aşevinde bir açıklama yapan Vali Yardımıcısı Yıldıray Malgaç, "Şanlıurfa Valiliğimize bağlı SYDV Başkanlığına ait ve 12 yıldır muhtaç vatandaşlarımıza hizmet veren aşevimizin faaliyetleri durdurulmakla beraber, vakfımızın aşevi hizmetleri sona erdirilmemiştir. Özellikle bu noktaya dikkat çekmek istiyorum, aşevimiz kapatılmış, ancak vakfımızın aşevi hizmetleri sona erdirilmemiştir. Vakfımız bünyesinde aşevi kurulduğundan bu yana yaklaşık 600 aile günlük aş almaktaydı. Vakıf görevlilerimizce yapılan inceleme ve birebir görüşmelerde bu güne kadar evinde yemek pişiremeyecek kadar mağdur olan bazı ailelerimizin geçen 10-15 senelik süreçte bu mağduriyetlerinin sona erdiği artık evlerinde kendi yemeklerini pişirebilecek konuma geldikleri görülmüştür. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının esas amacı muhtaç ailelerin belirli bir süre ve uygun araçlarla desteklenerek tekrar kendi kendilerine yeter hale gelebilmelerini sağlamaktır” dedi.

Vakfın mütevelli heyeti tarafından bu ailelere senede 4 defa gıda yardımı olarak nakdi yardım verilmesine karar verildiğini anlatan Malgaç, şunları söyledi:
"Kendilerine de daha önceden bildirildiği üzere bu ailelerimiz bu haftadan itibaren nakdi yarımlarını alabileceklerdir. Geriye kalan yaklaşık 100 ailemizin ise evde yemek yapma durumlarının olmadığı görüldüğünden aşevi yardımlarını bu ailelere devam etmesine karar verilmiştir. Ancak, aşevi işletmek pahalı ve yorucu bir faaliyettir. 100 aile için bu hizmetin devam etmesi fayda-maliyet analizi yapıldığında verimli olmadığı görülmüştür. Mütevelli heyetince birkaç alternatif çözüm yolu düşünülmüş, sonunda yaklaşık 16 yıldır aşevi faaliyetini hiçbir aksama olmadan yürüten Gönüllü Kuruluşlar Aşevi ile işbirliği yapma kararı alınmıştır.

Muhtaç durumda olan ailelerimizin Pazar ve market alışverişlerini kendi ihtiyaçlarına göre yapmaları sağlanmıştır. Bu sayede aileler günde tek öğün yerine üç öğün sıcak yemeğe kavuşabileceklerdir. Bu sayede aile içi gelişim imkanı sağlanacaktır. Demokratikleşme, sivilleşme ve toplum dayanışmasının olmazsa olmazı olan Sivil Toplum Kuruluşlarını bu ve benzer projeler ve ortak işbirlikleri ile güçlendirmiş olacağız. Gönüllü kuruluşlar aşevi bu zamana kadar senede 7 ay dağıtım yapabilirken bundan böyle bizim de desteğimizle 8 ay yemek dağıtımı yapabileceklerdir."

Aşevinin hizmetlerinden yararlanan vatandaşlardan Zekva Gülmez ise, devletin verdiği hizmetlerden memnun olduğuna dikkat çekerek, "Daha önce aşevinden yemek alabilmek için evimden çıktığımda aşevine ulaşabilmek için 2 dolmuş değiştiriyordum. Şimdi bu yardımı paraya çevirdiler. Böylelikle dolmuş parası cebimde kalıyor artık. Evde çocuklarıma kendi isteğime göre daha değişik yemek yapıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 12:48:42
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 13:04:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet alakuş IP: 78.169.52.xxx Tarih : 6.01.2009 19:05:35

doğruluk payı nedir bilinmez ama kapatılması bir insanlık ayıbıdır hamgi gerekçe aş evini kapatır ki saygılarım la ahmet alakuş