5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tapusuz tek ilçe: Ceylanpınar

Türkiye'nin tek tapusuz ilçesi olan Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde sorunlar bitmiyor. Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, "Kaçak yapı diye yıkarsak, Ceylanpınar diye bir ilçe haritadan silinir" dedi.

Ceylanpınar ilçesinde tapusu bulunmayan evlerin ve iş yerlerinin hazine arazisi üzerine yapıldığı gerekçesiyle, ev-işyeri sahiplerinin yanı sıra belediyeye de para cezası uygulandı. Kesilen para cezalarının haksız yere olduğunu savunan Belediye Başkanı İsmail Arslan, "Belediye sınırları içinde 11 bin hektar arazi bulunuyor. Bunun 4 bin hektarı mesken, 7 bini ise bağ ve bahçe olarak geçiyor. Ayrıca, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) 1 milyon 700 bin hektar tarım arazisi var. İlçenin bir tarafı Suriye'dir.

Bu 11 bin hektarlık arazi imarlıdır. 1976 yılındaki tapulamada az bir alan yani bin hektarı tapulanmış. Yani yüzde 10 tapulanmış, yüzde 10 ise tapusuz alan olarak geçiyor. 11 bin hektar arazinin 10 bini tapulu. 2001 yılında kabul edilen 4706 sayılı yasa gereğince ilçenin Ankara Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, mülkiyeti hazineye ait ve 2000 yılından önce üzerinde yapılaşma olan 193 adet kadastro parseli, 4706 sayılı yasanın 5. maddesi gereğince, üzerinde toplu yapılanma olan hazineye ait taşınmaz mallar, öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine satılmak yada genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere, metrekare birim değeri üzerinden belediyelere devredilmişti. Bu araziler satılarak bugünün parası ile 180 bin TL'ye satıldı. Oysa Maliye Bakanlığı bize yine bugünün parası ile 2 milyon 140 bin TL borç çıkarıyor. Maliye Bakanlığı 4706 sayılı yasaya göre kıymet takdimini düşük gösterdiğimiz için Belediyeye dava açtı.

Ceylanpınar ilçesinde hazine malı üzerinde bulunan evlere ceza kesmek zorunda kalıyoruz. 'Kabahatler kanununa' göre, yani yüzde 90'lık bölümüne ceza kesiyoruz. Yine yasaya göre bunları yıkmamız lazım. Eğer biz bu evleri yıkacak olursak o zaman haritada Ceylanpınar diye bir ilçe kalmaz. Şimdi bizim ricamız 4706 sayılı yasa işletilsin, biz de tapuları verelim. Bu durumda Kaymakamlık da, Belediye'de, Dedaş da, okullarda, camilerde suçlu. Hazine arazisi üzerinde bir sürü resmi kurum var. Yüzde 90'lık bir alanda olan evlere mecburen su götürüyoruz. DEDAŞ da elektrik çekiyor. Yani anlayacağımız hepimiz suç işlemiş oluyoruz. DEDAŞ bizi, biz DEDAŞ'ı suçluyor. Anadolu Lisesi'nin yapılması için kakar çıktı. Hazine malı üzerinde yapılamadığı için biz devreye girdik ve Belediyeye ait arazi üzerinde okul yapılması için arsa bağışladık. 50 bin nüfuslu bir ilçede doğumlar oluyor ve bu nüfus artışı her geçen gün artıyor. O zaman doğumları durdursunlar. Bu konu için Valimiz Nuri Okutan'ı ilçeye davet ediyoruz. Gelip görsün. Kendisine bir brifing de verelim. Biz yasaları uygularsak haritada ilçe diye bir şey kalmaz" dedi.

Ceylanpınar ilçesinde 1976 yılında yapılan kadastro çalışmalarında ilçenin ancak yüzde 10'luk kısmı tapulanmıştı. Kalan yüzde 90'lık kısmı ise hazine arazisi olarak tapu kaydına işlenmişti. 2001 yılında kabul edilen 4706 sayılı yasa gereğince ilçenin Ankara Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, mülkiyeti hazineye ait ve 2000 yılından önce üzerinde yapılaşma olan 193 adet kadastro parseli, 4706 sayılı yasanın 5. maddesi gereğince, üzerinde toplu yapılanma olan hazineye ait taşınmaz mallar, öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine satılmak ya da genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere, metrekare birim değeri üzerinden belediyelere devredilmişti.

Ceylanpınar Belediyesi modern bir kent yapma projesi kapsamında ilk adımı geçmiş yıllarda atmıştı. İlçenin Ankara Mahallesi'nde uzun süredir yapılan tapulama çalışmalarının bir bölümü sonuçlanırken, Belediye ve vatandaşlara ceza uygulanmaya başlandı.
Devredilen parsellerin birçoğunda üzerinde fazla konut olması ve imar planına göre yola tecavüzlü olması, bu parsellerde bulunan şahısların ileride birbirleri ile veya belediye ile problem yaşamalarına neden oluyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 16:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?