5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarihi handa tespih borsası

Şanlıurfa'daki tarihi Gümrük Hanı, yıllardır tespih meraklılarının uğrak yeri olmaya devam ediyor.

İnsanlık tarihinde ipe dizilmiş boncuklar, dua saymak amacıyla kullanılmaya başlanmadan önce avda şans getirmesi, savaşta düşmandan, barışta da hastalıklardan korunmak için muska, tılsım yada nazarlık niyetine kullanılıyordu.

Oltu, kehribar, firuze, koka ve bağa taşından yapılan tespihler, 25 ile 5 bin lira arasında satışa sunuluyor. Tespihler meraklıların ve koleksiyoncuların siparişi üzerine Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. Satıcılar yanlarında getirdikleri birbirinden farklı tespihleri sehpalar üzerinde sergilerken, vatandaşlar da modelleri inceleyerek, bilgiler alıyor.

Tespihleri ibadet ve alışkanlık için kullananların olduğu kadar koleksiyonunu yapanların da bulunduğunu belirten tespih satıcısı Ali Kayalı, yıllardır yaptığı işten zevk aldığını belirterek, tespihin bazı insanlar için önemli bir yeri olduğunu söyledi. Kayalı, "Türk kültürün vazgeçilmez parçası olan tespih, kimileri tarafından ibadet için, kimileri tarafından da stres atma aracı olarak kullanılıyor. Kiminin de alışkanlıktan elinden düşürmediği tespihler, birçok insanın vazgeçilemezi olarak yerini alıyor.

Uzun yıllardır yurt içi ve dışında getirilen tespihlerin satıldığı tarihi Gümrük Hanı'nda tespih, kimileri için geçim kaynağı, kimileri için ise, merakla beklediği yeni çeşitleri bulma mekanı durumunda yer alıyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 14:41:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?