7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Tarihi kazı çalışmaları

Alman bilim adamlarının Hz. Adem ile Hz. Havva'nın buluştuğu yer olarak gösterdiği Göbeklitepe kazılarına hız verilmesi istendi. İnsanlık tarihine ışık tutacak Göbeklitepe kazılarının 10 yıldan beri sürdüğünü bildiren Harran Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, yılda 2 ay yapılan kazılarla çalışmaların yıllar süreceğini ifade etti. 

Göbeklitepe'nin, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi'nden görevlilerin yüzey araştırmaları yaptıkları sırada fark edildiğini söyleyen Kürkçüoğlu, daha sonra Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından bölgede kazı çalışmalarının başlatıldığını kaydetti. 

Doç. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında sürdürülen kazılarda şu ana kadar çanak-çömleksiz Neolitik döneme ait 11 bin 500 yıllık yabani hayvan figürlerine rastlandığını aktaran Kürkçüoğlu, bölgedeki çalışmalara hız verilmesini istedi. Göbeklitepe'nin, Neolitik çağın ve uygarlık tarihinin başladığı yer olduğunu savunan Kürkçüoğlu, "10 yıldır Göbeklitepe'de kazı çalışmaları yapılıyor ama bu çalışmalar her yıl yalnızca 2 ay sürüyor. Halbuki ilde yılın büyük bir bölümünde kazı yapmak mümkün. Eğer gerekli kaynak ve ekip sayısı artırılırsa, kazılar hızlandırılır. Eskiden olduğu gibi çalışmalar yılda 2 ay devam ederse, 15 yılda tamamlanabilir" diye konuştu. 

İnsanlık tarihi için önemli bulguların elde edileceği Göbeklitepe kazılarına Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da parasal destek vermesi gerektiğini ifade eden Kürkçüoğlu, buranın bir an evvel turizmin hizmetine kazandırılmasının faydalı olacağını söyledi. 

Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa'nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Kürkçüoğlu, bölgenin kazı alanı bakımından çok zengin olduğunu ifade etti. Şu ana kadar ilde 35 ayrı tarihi alanda kazı çalışmaları yapıldığını aktaran Kürkçüoğlu, halen il genelinde 500'e yakın tümülüs bulunduğunu vurguladı.
.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2006 Salı 13:16:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şevket KILIÇ IP: 85.107.179.xxx Tarih : 14.06.2006 23:55:51
ŞANLIURFANIN HER YERİ TARIH KOKAR.BİR ÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞINDA TARİHTEN GEÇİLMEZ.KENDİM URFALI OLDUĞUM İÇİN URFANIN GEZİLECEK VE GÖRÜLMEĞE DEGER BİR ÇOK YERİ VAR ZAMAN BULURSANIZ VEYA YOLUNUZ DÜŞERSE MUTLAKA GEZİN GÖRÜN....BELKİ DE BİR YERDE SİZ KEŞFEDERSİNİZ....