5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarihi kente beton darbesi

Şanlıurfa'nın tarihi dokuya sahip ilçesi Harran, bilinçsiz ve kaçak yapılaşmadan dolayı betonlaşıyor.

Son dönemlerde önü alınamayan betonlaşma ve kaçak yapılar, tarihi ve turistik Harran dokusunu yok ediyor. Harran ilçesinde kaçak yapılaşma ve betonlaşmanın acilen durdurulması ve şehrin korunması gerektiği ifade den yetkililer, betonlaşma ve kaçak yapıların Harran dokusunu yaraladığını belirttiler.

Özellikle Harran'ın simgesi durumundaki Kümbet evlerin tek tek yıkılıp yerine beton evlerin yapılması, tarihi ve turistik Harran ilçesini tanınmaz hale getiriyor. M.Ö. 5000 bin yıl önce yapılan ve 4000 bin yıldır Harran adı ile anılan ilçe, bir dönem ilme, keşiflere ve buluşlar beşiklik etti. Şeyh Hayati Harran-i, İbn-i Teymiye, Cabir Bin Hayan ve devrin en ünlü matematikçisi ve o dönemde dünya ile ay arasındaki mesafeyi doğru hesaplayan Sabit Bin Kura ve atom bombasının ilk keşfini yapan İbn-i Battan gibi önemli isimlerin yaşadığı ilçedeki tarihi doku, kaçak ve bilinçsiz yapılaşma nedeniyle yok oluyor.

Harran ilçesinin bir kültür şehri olduğunu bu vesileyle korunması gerektiğini hatırlatan Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, "Bizler yeni dönemde Harran'ın tarihi dokusunu korumak için üzerimize düşeni yapacağız. Harran'daki betonlaşma malumunuz daha önceki dönemlerde yapılan yapılaşmalardır. Bizler kendi dönemimizde bu yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Harran bir kültür şehridir. Bizler Harran'ı bir kültür şehri olarak ayağa kaldırmak istiyoruz, hedefimiz bu" dedi.

Kaçak yapılarla ilgili yasal sürecin başlatıldığını kaydeden Özyavuz, "Şuanda kaçak yapılar hakkında yargı süreci başlamıştır. Bu süreç bitiminde yargı sonucu yıkılmasına karar verilenler yıkılır, diğerleri ise turizme kazandırılarak ayakta tutulmaya çalışılacaktır. Ben şunu ifade etmek istiyorum ki; gelin şu güzel Harran'ı betonlaştırmayalım. Kültür şehri olan Harran'ı hep birlikte koruyalım" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 13:12:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?