5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarihi konak müze oldu

Şanlıurfa'da bulunan tarihi Mahmut Nedim Efendi Konağı, restore edilerek Kurtuluş Müzesi'ne dönüştürüldü.

Şanlıurfa'da, Kurtuluş Savaşı'nda Fransızlar'ın karargah olarak kullandığı tarihi Mahmut Nedim Efendi Konağı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Kurtuluş Müzesi olarak hizmete açıldı. 1903 yılında inşa edildiği bildirilen Kürkçüzade Mahmut Nedim Efendi Konağı, 2002 yılında Şanlıurfa Valiliği tarafından satın alınarak İl Özel İdare mülkiyetine geçirildi. Şanlıurfa Eğitim Kültür, Sanat ve Araştırma Vakfı'nın (ŞURKAV) restore ettiği tarihi bina Kurtuluş Müzesi'ne dönüştürüldü. Üst katı Kurtuluş Müzesi haline getirilen tarihi konağın alt katı ise geniş bir salon haline getirildi. Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü olan 11 Nisan'da düzenlenen törenle hizmete açılan müzede, savaşta kullanılan birçok silah, mermi, asker ve yöresel kıyafet ile Kurtuluş Savaşı döneminde Fransızlara karşı yapılan mücadeleye öncülük eden Onikiler'in yöresel kıyafetli temsili mumyaları sergileniyor.

Kurtuluş Müzesi'nin açılış törenine, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Taci Kurul, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Cumhuriyet Başsavcısı Kadir Yılmaz, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ile Mahmut Nedim Efendi'nin Ankara'da yaşayan torunları katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.
Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, konağın restoresi ile ilgili kendisinin bizzat ilgilendiğini kaydederek, yapının müzeye dönüştürülmesi için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından konağın müzeye dönüştürülmesinde emeği geçenlere plaket verildi. Daha sonra protokol üyeleri ve davetliler müzenin açılışını gerçekleştirildi. Vali Yavaşcan beraberindeki heyetle birlikte müzeyi gezerek incelemelerde bulundu.

Daha sonra konağın bahçesinde 2. Ordu Bando Komutanlığı Orkestrası eşliğinde kokteyl verildi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 20:53:23
Güncelleme :11 Nisan 2009 Cumartesi 21:20:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?