5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarihi konaklar yok oluyor

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde 150 ile 180 yıllık tarihi Nahit Konağı evi bakımsızlıktan birer birer yok oluyorlar.

Geçmişte ilçenin zengin kesimlerinin yapabildiği tarihi Nahit Konağı evleri zamanla ilçede başlayan göç ve hızla gelişen betonlaşma nedeniyle birer birer yok oluyorlar.

İlçede parmakla gösterilecek sayıda bulunan tarihi Nahit Konağı evleri kış aylarında sıcak, yaz aylarında da serin oluyor. En son olarak ayakta kalabilen tarihi yapılardan biri olan Cumhuriyet Mahallesi Ufuk Sokak'ta Fuat Sezer'e ait olan tarihi ev, yıkılmaması için ev sahibi tarafından bakımı yapılmak şartıyla bedavaya kiraya verildi.

Ankara'da ikamet eden Sezer, "Suruç Belediyesi sınırları içinde yer alan tarihi evlerin birer birer yıkılmaması için belediyenin seferber olması gerekir. Bu evleri, korunması için işadamlarının kullanımına sunulması veya tarihi konuk evi olarak kullandırılması gerekir. İlçede gelişen inşaat sektörü kabına sığmıyor.

Şehir merkezinde betonlaşma hızla sürerken, 150 ile 180 yıllık tarihi evlerin birer birer yok olması, bizleri üzmektedir. Suruç'un tarih ve kültür değerlerinin yansıtıldığı tarihi Nahit Konak evlerinin restore edilerek kullanılır hale getirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için İlçe Kaymakamına ve Belediye Başkanı büyük görevler düşmektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 13:31:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?