5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarihi oyunları çocuklar yaşatıyor

Şanlıurfa'da, asırlardan beri devam eden mahalli çocuk oyunlarının unutulmaya yüz tuttuğunu belirten çocuklar, geçmişten kalma oyunları günümüzde de oynadıklarını söylediler.

Şanlıurfa Gazi Lisesi'nde mendil kapmaca oynayan çocuklar, "Mahalle ve sokak aralarında oynanan oyunlar çocukların birbirleriyle kaynaşmasını sağlıyor. Bu oyunlar günümüzde fazla oynanmamaktadır. Oysaki biz bu oyunu okulumuzda oynuyoruz" dediler.

MENDİL KAPMACA OYUNU NASIL OYNANIR?

Mendil kapmaca oyununun nasıl oynandığını anlatan çocuklar şöyle dedi:
"Oyun, eşit sayıda oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Takımlar, aralarında 20-25 metre aralık bırakacak biçimde, karşılıklı birer sıra halinde dizilir. İki sıranın ortasındaki alanın tam orta yerine, yarım metre çapında bir daire çizilir ve ortasına mendil ya da başka bir nesne koyulur. Oyunu yöneten bir hakem ya da kaptan seçilir. Bu hakem dairenin ortasında durarak mendili de elinde tutabilir. Hakem '5'ler' diye bağırınca, her iki takımdan beşinci oyuncular koşarak mendili kapıp kaçar. Mendili kapanı kovalayan öbür oyuncu onu yakalamaya çalışır. Mendili alan oyuncu yakalanmadan eski yerine dönebilirse, takımına bir sayı kazandırır. Yakalanıp mendili kaptırırsa, takımı bir sayı kaybeder. Mendili alan oyuncunun yakalanmadan yerine dönmesi üzerine, hakem yeniden her iki takıma seslenir ve oyun sürer. Oyunu, daha çok sayı alan takım kazanmış olur."
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 11:57:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Burcu DİNÇ IP: 78.165.9.xxx Tarih : 8.12.2011 18:19:07

Mendil kapmaca oyunu birer rekabet oyunudur.Çizgi hakemleri vardır ve en önemlisi mendil hakemidir.Oynarken çembere 3 saniye içinde giirilmelidir.Mendili yakalayan kendi eksenine girene kadar mendili yakalamaya çalışır.Bu oyunda oynayanların pardonları yoktur.