5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarihi sarnıç ilgisizlik kurbanı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Kırlık (Gavirholi) köyünde bulunan tarihi sarnıç kaderine terk edildi. Olaya tepki gösteren arkeolog Şebnem Altan, sarnıcın koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Viranşehir'in Kırlık köyünde bulunan tarihi sarnıç, ilgisizlikten ve vatandaşların tahrip etmesi sonucu bir çöplüğü andırıyor. Yapısıyla görenleri hayrete düşüren sarnıcın, M.S. 2 veya 3. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kayalık alan üzerine yapılmış sarnıca güneyden kayaların oyulması ile yapılmış merdivenlerden iniliyor. Arkeolog Şebnem Altan, kuzeye doğru dar ve yüksek oyulan sarnıcın, orta kısımları üzerine 4-5 metre kemer açıklığı bırakıldığını söyledi. Altan, "Sarnıcın doğu tarafında 20 metre uzunluğunda oyulmuş bir tünel bulunuyor.

Tarihi öneme sahip sarnıcı, bugüne kadar sahiplenen olmazken, sarnıç hayvan leşleri ve çöplerin atıldığı bir alana dönüşmüş durumda. Sarnıcın Kültür Bakanlığı tarafından tescillenmedi. Sarnıç koruma altına alınması gerekiyor. Sarnıcın giriş tüneli ve su toplama tünelinin yan duvarlarında yerden 3-4 metre yükseklikte kayaya oyulmuş odaların Hristiyanlığın ilk dönemlerinde bölgedeki dağlarda inzivaya çekilmiş olan keşişler tarafından açıldığının tahmin ediliyor. Bu tür
tarihi yerlerin koruma altına alınması gerekiyor" dedi.

Viranşehir'in önemli bir tarihi yapıya sahip olduğunu belirten Altan, Viranşehir ve çevre köylerinde bu tür ve daha değişik tarihi yapıların bulunduğunu kaydederek, yapıların vatandaşlar tarafından bilinçsizce tahrip edildiğini vurguladı. Bu tür tarihi yapıların Kültür Bakanlığı tarafından tescillenip koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Altan, "Ne yazık ki bu tür yapıların korunması için hiçbir şey yapılmamış ve buralar define avcıları tarafından bilinçsizce kazılmış ve tahrip edilmiş bir
durumdadır. Ancak buralara bilimsel kazılar yapılarak günümüze ışık tutabilecek tarihi bulgular bulunabilir" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 12:12:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?