5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarihi Şuayb şehri ilgi bekliyor

Şanlıurfa'nın Harran ilçesine bağlı Tek Tek Dağları arasındaki tarihi Şuayb şehri, sahiplenmeyi bekliyor.

Zengin tarihi dokusu ile zamanın en önemli yapıtlarından biri olan tarihi Şuayb şehri, ilgisiz ve bakımsızlıktan dolayı yok olmayla karşı karşıya.

Tarihi Şuayb şehri yapı taşları köylüler tarafından tahrip edilerek, taşlar yeni ev yapılarda kullanıldığı bildirildi. Bazı duyarlı köylüler ise, tarihi Şuayb şehrine gereken ilginin gösterilmediğinden dertli olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'ya 88 kilometre uzaklıkta bulunan Özkent köyü adıyla anılan tarihi Şuayp şehri, Roma devrinde inşa edildi. Halk arasında Şuayb Peygamberin bu kentte yaşadığına inanıldığını belirten yetkililer, "Burada Şuayb Peygamber makamı olarak bilinen bir mağara bulunmaktadır. Bu mağara yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmektedir.

Şuayb Peygamber'in Harran'a 27 kilometre mesafe¬deki Şuayb Şehri adıyla tanınan antik kentte yaşa¬dığına inanılmaktadır. Oldukça geniş bir alana ya¬yılmış olan ve etrafı surlarla çevrili bu tarihi kent içersinde çok sayıda kaya mezarı ve üzerlerine inşa edilmiş yapı kalıntıları vardır. Harabeler arasındaki bir mağara Şuayb Peygamber'in makamı olarak zi¬yaret edilmektedir. Tarihi Rivayetlere göre; bu şehre 16 kilometre mesafedeki Soğmatar'da, Şuayb aleyhisselam ile Musa aleyhisselamın buluştuğuna, Musa Peygamber'in, Şuayb Peygamber'in kızı ile burada evlendiğine ve mucizevi asasını Şuayb Peygamber'den bu şehirde aldığına inanılmaktadır" dedi.

Bu arada, Şuayb şehri köylüleri, tarihi koleksiyonu bağrında barındıran tarihi Şuayb şehrinin korunma altına alınması ve turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Köylüler, tarihi dokuya gereken hassasiyetin gösterilmediğini ve bu yapıtlara sahip çıkılmasını belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 15:37:28
Güncelleme :14 Ağustos 2009 Cuma 15:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?