5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarım işçilerinin tehlikeli yolculuğu

Şanlıurfa'dan Eskişehir'e şeker pancarı toplamaya giden tarım işçileri, seyahat ettikleri kamyon kasasında polis tarafından yakalandı.

Edinilen bilgiye göre, baharın gelmesiyle birlikte köylerinde ve kentlerde iş bulamayan tarım işçilerinin göçü başladı. Çocuk ve kadınların da aralarından bulunduğu 35 kişi kapalı kamyon kasasında seyahat ederken durumu fark eden araç sürücüleri, polise ihbarda bulundu. Trafik polisleri Şanlıurfa kent merkezi çıkışındaki Akabe mevkiinde Osman Ç.'nin kullandığı 63 FE 663 plakalı kamyonu durdurdu. Kamyon kasasındaki tarım işçilerini gören polis, aracın bu şekilde trafikte seyretmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Sürücü Osman Ç. ise yaptığının suç olduğunu ancak müşteri bulamaması nedeniyle işçileri Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine götürmek için anlaştığını söyledi.

Kamyon kasasında bulunan bebeklerin indirilmesi için polisler yardımcı olurken, bazı aileler gazetecilere sinirlenerek çocuklarını eşya gibi aşağıda bekleyen arkadaşlarına attı. Kişi başı 10 ile 20 YTL aldığını belirten sürücünün kamyonundan indirilen tarım işçileri, polisler eşliğinde başka bir minibüse bindirildi. Tarım işçileri çekim yapılmasına tepki gösterirken, kadınlar ve çocuklar gazetecilerin uzaklaştırılmasının ardından kamyon kasasından indi. Yolcular minibüsle gönderilirken, polis kamyon sürücüsüne takograf takmamak, kamyon kasasında insan taşımak ve polisin "dur" ikazına uymamak suçundan toplam bin 700 YTL para cezası kesti.

Kamyon kasasından insanların çıkmasının ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik ekipleri, Gaziantep karayolu üzerinde yaptıkları uygulamada, çok sayıda brandalı kamyonu ve TIR'ı durdurdu.

Bu arada, Afyonkarahisar'da bir süre önce yük kamyonunun devrilmesi sonucu 44 kişiden 9'u ölmüş, 35 kişi de yaralanmıştı. Son günlerde meydana gelen kazalar üzerine trafik polisleri harekete geçerek bu tehlikeli yolculuklara "dur" diyebilmek için yollarda kontrollerini sıklaştırdı. Şanlıurfa-Mardin karayolunda uzun süredir çok fazla yolcu uygulaması yaptıklarını belirten yetkililer, denetimlerini göçün başladığı günden beri sürdürdüklerini söyledi.

HER YIL 100 BİN KİŞİ TARIM İŞÇİLİĞİ YAPMAYA GİDİYOR
Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tarım işçisi olarak başka kentlere çalışmaya gittiği Şanlıurfa'da, işçilerin her yıl bu mevsimde yollara düştüğünü kaydeden yetkililer, insanların daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. Şanlıurfa ve ilçelerinden aileleriyle birlikte Giresun, Eskişehir'in yanı sıra Akdeniz ve Ege Bölgesi'ne giden tarım işçileri zor koşullarda ekmeklerini kazanırken, kamyon ve minibüslerde balık istifi şeklinde tehlikeli yolculuklara çıkıyor. Özellikle kırsal kesimdeki geçici tarım işçileri, ğrenim çağındaki çocuklarını da yanlarına alarak göç ediyor. Her yıl belli dönemlerde binlerce insanın pamuk ve pancar tarlalarında çalıştıklarını belirten öğretmenler, ailelerin çalışmaya giderken eğitimlerine devam eden çocuklarını da yanlarında götürmek zorunda kaldıklarını bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 10:39:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet alakuş IP: 88.248.29.xxx Tarih : 17.04.2008 11:46:13

bunları yakalayacağınıza bu hale düşmesine engel olursanız daha mantıklı olur en azında urfaya yatırımlarla bunlara engel olunabilir atıp tutmak herkesin işi önemli olan faaliyettir demek istediğimiz urfada iş vardıda bunlarmı çalışmadı sevgilerimle