5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarım işçisi programı başarıya ulaştı

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından, Sağlık Müdürlüğü ve belediye işbirliği ile mevsimlik tarım işçilerimize yönelik yürütülen programının başarıya ulaştığı bildirildi.

Sağlık Grup Başkanları, Sağlık Ocağı hekimleri Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Zeynep Şişek, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Koruk, Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir ve Müdür Yardımcısı Dr. Önder Yaşar, mevsimlik tarım işçilerine gezici sağlık hizmetinin nasıl sunulacağı konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı ve sonuç bildirgesini açıkladı.

Heyet, dileklerinin Şanlıurfa'nın her yerinde üniversitenin ürettiği bu modelin en kısa sürede uygulanması olduğunu belirtti. Heyet ayrıca, Harran Üniversitesi'nin yörenin sağlık ve sosyal sorunlarına her zaman duyarlılığını sürdürecek, bu hizmet modelinde olduğu gibi bilimsel her türlü desteği vereceğini vurguladı.

Sonuç bildirisinde tarlada çalışan vatandaşların kaderlerine terk edilemeyeceği belirtilerek, gezici sağlık ocağı uygulamasının devam etmesi gerektiği vurgulandı. Tarım işçilerinin ikametlerinde kaldığı süre olan Kasım ve Mart ayları arasında sağlık ocakları tarafından taramadan geçirilmesi ve uygulamanın tarlada da devam etmesi istendi. Sonuç bildirgesinde, gezici sağlık ocağı uygulaması, mevsimlik tarım işçilerine hizmet götürmek için en etkin bir yöntem olduğu açıklandı.

Bildirgede ayrıca, "İşçilerin yüzde 96'sı suyu klorlu kullandığı, yüzde 93'ü tuvalet yaptığı, yüzde 65'i iyotlu tuz kullanmaya başladığı, çocukların yüzde 56'sı aşısız ya da eksik aşılı iken aşıları yapıldığı, bebeklerin yüzde 56'sına tarama testi yapıldığı, her iki çocuktan birinde büyüme geriliği saptandı ve tedavilerine başlandığı, tüm çocukların büyüme ve gelişmeleri izlenerek demir desteği, D vitamini desteği, anne sütü eğitimi, aşılama hizmeti verildiği, tüm gebelerin kontrolleri yapılarak demir desteği ve tetanoz aşısı yapıldığı, kadınların yüzde 66'sı hiç aşısız ya da tek doz aşılı iken tetanoz aşıları yapıldığı" belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 11:17:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?