5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarım öğretiminin 161. yıldönümü

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Tarım Öğretiminin 161. yıldönümü dolayısıyla "GAP'ta alternatif ürün imkanları" konulu bir panel düzenlendi. 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hüseyin Apan Konferans Salonu'nda yapılan panele Vali Yardımcısı Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, bilim adamları ve davetliler katılırken, Şanlıurfalı çiftçiler ilgi göstermedi. 

Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Avrupa Birliği'nin (AB) aldığı kararların tarım aleyhine ciddi sorunlar ortaya çıkardığını belirterek, "Gelecekle ilgili sorunlar ile karşılaşıyoruz. Türk çiftçisinin mutlu olduğunu, gelirinin arttığını söylemek mümkün değildir. Çiftçi ciddi endişeler taşıyor. Tarım, batı ülkelerinde olduğu gibi partiler üstü politikalarla yürütülmüyor. Ülkemizde gelirin büyük bölümü tarımdan geliyor. Oysa tarıma ayrılan para yüzde 1'i geçmiyor. Tarım için yeni ulusal bağımsız politikalar oluşturulmalıdır. Ülkemizin geleceği söz konusudur. Eğitimcilere büyük işler düşüyor. Bugün, dünden daha çok çalışmalıyız. Verimli ova olan Harran'da dekara 500 kilogram ürün alınıyor. Avrupa'da 700 kilogram ürün alınıyor. Eğer burada 500 kilo ürün alanlar zil çalıp oynuyorsa yanılıyorlar. 2003 yılında kilosu 1 milyon 500 bin lira olan pamuk, bugün 60 YKr. Geçmiş yıllarda gidiler daha pahalıydı. Demek ki, bir eksiklik var. Bu eksikliği kendimizde aramalıyız. Toplantı düzenleniyor, toplantıya çiftçiler ilgi göstermiyor. İşimiz çok zor. Bunun bilincindeyiz. Türk çiftçisine hizmet götürmek zorundayız" dedi. 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ise, ülkemizde tarım öğretiminin 10 Ocak 1846 yılında yani 161 yıl önce İstanbul'da Ayamama çiftliğinde açılmış olan tarım okulunda başladığını hatırlattı. 

Prof. Dr. Çullu, "Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve global ısınmadan dolayı çok yakın gelecekte güvenilir ve yeterli gıda ihtiyacı en çok gündemde olacak konular arasında yer alacaktır. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından günümüze kadar ülkemizde önemli tarımsal gelişmeler kaydedilmiştir. Son yıllarda artan gıda ihtiyacını karşılamak için transgenik çeşitler geliştirilirken, diğer yandan organik tarım kavramı geliştirilmeye başlanmıştır. Fakültemizde AB'ye sunulan projeler kırsal alandaki çiftçi gelirini artırıcı çalışmalara başlanmıştır. Bu projelerin biri Viranşehir ilçemizin 13 köyünde yaşayan dar gelirli çiftçilerin sürdürülebilir sütçülük gelişimine yöneliktir. Gelecekteki hedefimiz öğrencilerimizin bilgi ve deneyimini artırmak amacıyla Avrupa Birliği imkanlarını kullanmak ve öğrencilerimizi yurt dışına göndermektir" dedi. 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Prof. Dr. İsmet Baysal'ın başkanlık yaptığı panele GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden Mehmet Açıkgöz, Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Abdullah Melik, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Turan Binici, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan İbrahim Ethem Yetkin, Önder Çiftçi Derneği'nden Sait Melik, Harran İlçesi Ziraat Odası Başkanı Muhsin Özyavuz panelist olarak katıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 13:03:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?