5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarımın yükünü kadınlar taşıyor

Tarım İl Müdürlüğü istatistiklerine göre, sanayi ve teknolojide yaşanan gelişmelere karşın, tarımın yükünü kadınlar taşıyor. 

İHA muhabirinin Tarım İl Müdürlüğü istatistiklerinden aldığı bilgiye göre, kırsal alanda istihdam edilen erkeklerin yüzde 66.7'sinin, kadınların ise yüzde 94.2'sinin tarımda yer aldı. Yetkililer, "Yani kırsal alanda kadınların tamamına yakını tarımda istihdam edilmektedir" dedi. 

Türkiye'de kadınlarının, yüzyıllardır erkeğinin en önemli yardımcısı olmasına ve üretimin her aşamasında aileye katkıda bulunmasına rağmen, kalkınmanın getirdiği imkanlardan en az faydalanan kesimi oluşturduğunu söyleyen yetkililer, "Dünya genelinde olduğu gibi, ülkemizde de kadın nüfusu, yoksulluğu en fazla yaşayan kesimi oluşturmuştur. Ülkemizde kırsal kesimdeki kadınlar, erkeklerden daha fazla ve uzun süre çalışmalarına karşılık, bu emekleri ve faaliyetleri, çalışma istatistiklerine yansımamaktadır. Çünkü kırsal kesimdeki kadınlarımızın çalışmaları çoğunlukla aile içi tarımsal faaliyet olarak belirginleşmekte ve rutin ev içi işler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle kırsal kesimdeki kadınlarımızın üretime yönelik faaliyetleri bugüne kadar gerçek boyutlarıyla ortaya çıkarılmamış, kadınlarımızın tarımsal üretimdeki ağırlıkları yetirence kavranamamıştır" diye konuştu. 

Tarım sektöründeki geri kalmışlık zincirini kırma doğrultusunda çok önemli ve köklü adımlar atan bakanlığın, kadınların problemlerinin çözümüne de özel bir önem verdiğini belirten yetkililer, "İşte bunun için cefakar kırsal kesim kadınının, sıkıntılarının aşılması ve tarımsal üretimde alın terinin karşılığını en iyi şekilde alabileceği bilgi ve becerilerle donatılması için projelerimiz ve eğitim çalışmalarımız devam etmektedir. Kırsal kesimdeki tarımsal üretimde önemli bir ağırlığa sahip olan çiftçi kadının eğitilmesi ve modern üretim tekniklerinin çiftçi kadınlarımıza anlatılması, tarımdaki önemli hedeflerimizden olan üretim artışının gerçekleşmesi bakımından da üzerinde önemle durduğumuz başka bir hususu oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 12:15:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?