5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarla günü düzenlendi

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi GAP Toprak- Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarla gününde Aspir bitkisini tanıttı.

Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda yapılan tarla gününe Şanlıurfa İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Şükrü Cumhur, Eyvan Yağ Sanayi Müdürü Ökkeş Çukurlu, Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamet Topdemir, birçok ziraat mühendisi ve bölge çiftçileri katıldı.
Tarla günü programı bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Tarla gününde Aspir bitkisi ile ilgili tanıtım konuşmasını Toprak-Su Kaynakları ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdulkadir Sürücü yaptı. Sürücü, çiftçinin yağlı Aspir bitkisini keşfetmesi gerektiğini vurgulayarak,"Bilindiği gibi GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü iki kurumun birleşmesi sonucunda yeni bir kurum olarak hizmet vermeye başlamıştır. Aspir bölgemiz için önemli bir yere sahiptir.

Özellikle kuraklığa karşı arpadan daha dayanıklı olması ve bölgemizde kışlık olarak ekilebilir olması küresel ısınmanın konuşulduğu şu günlerde, önemi bir kat daha artmaktadır. Ülkemizin kanolası Aspir olacaktır. Ülkemiz yağ açığını kapatacak olan Aspirin bölgemizde yaygınlaşması için istasyonumuzda denemeler kurduk. Ayrıca Gaziantep'te 10 dekarlık 5 demonstrasyon, Mardin'de toplam 36 dekarlık, Kilis'te 18 dekarlık, Adıyaman'da 60 dekarlık ve Şanlıurfa'da ise toplam 4 bin 831 dekar olmak üzere 16 demonstrasyon kurumumuz öncülüğünde kurulmuştur. Yine bölgemizde tohumluk satışlarından anladığımız kadarıyla yaklaşık 160 bin dekar alanda Aspir ekilmiştir. Yağlı tohum desteklemesinden de faydalanan çiftçimiz bu yıl Aspir tarımına yönelmiştir. Fakat çiftçi uygulamalardaki gözlemlerimiz de daha çok yabancı ot problemi görülmüştür. Bu gün göstereceğimiz denemede ise farklı ekim zamanlarının uygulamasını, farklı sulama suyu sayısını, farklı gübreleme dozlarını inceleyeceğiz" dedi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Abdulkadir Sürücü, Aspir ekiminin hem kolaylaştığını hem de gündemlerine girdiğini belirterek, "Aspir bir kuraklık bitkisi olarak ta karşımıza ciddi bir şekilde çıkmış bulunmakta. Özellikle bölgemize baktığımızda 1milyon 200 bin hektarlık arazin 900 bin arazinin kullanılabilir arazi ve diğer açıdan arazilerin yüzde altmış beşi tarla ürünleridir. Nedir tarla ürünleri? buğday, arpa, pamuk, mısır gibi ürünlerdir. Artık bu ürün çeşitlerinin değişmesinin zamanı geldi. Böyle iklimin güzel olduğu ve suyun bol olduğu bölgede yaşamamız, geleneksel üretimden modern üretime geçmeliyiz. Bizlerde kurum olarak çiftçilerimizi modern tarıma kaydırarak arz ve taleplere cevap vermeliyiz.

Eğer bunu gerçekleştiremezsek çiftçilikte artık yoktur. Birde şu gerçek var. Bizler sürekli anız yakılmasın diyoruz ve uyarıyoruz. Çiftçilerimize sizin aracılığınızla buradan da söylemek istiyorum. Lütfen anızları yakarak geleceğimizi yakmayalım. Şuna dikkat edelim, anız yakmak çiftçilerimize kolay olabilir, ancak uzun vadede anız yakmak zararlıdır. Bunu zararlı olduğunu yetkili arkadaşlar toplantılarda her demde dile getirmektedirler. Bu konuda basın yayın çalışmaları da yapıyoruz. Anız yakmanın hiçbir faydası yok. Kırsal yatırım desteklemelerin anız yakmaları engellemek için çiftçiye yüzde elli hibe desteği veriyoruz.

Bakanlık bir taraftan destek veriyor, bir taraftan da anızların yakılmasını istemiyor. Bu konulara bir daha dikkatinizi çekmek istiyorum. Enstitümüzün tarla gününe katıldığınız için teşekkür eder çalışmaların devamını diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından misafirler enstitü tarafından yetiştirilen meyve ikramı yapıldı ve ardından denemelerin yapıldığı alana gidildi. Aspir bitkisi hakkında çiftçilere bilgi verildi. Çiftçiler Aspir bitkisinin bölgeye uyum sağlaması açısından denemeye değer bir bitki olduğunu ifade ettiler. Çiftçiler Aspir bitkisinin tanıtımının ardından enstitüden ayrıldılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 12:41:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?