5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarlalara yağmurlama sistemi

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Harran ilçesindeki çiftçiler, yağmurlama sistemlerine yöneldi. GAP'ın 1994'te ovada hayata geçmesinin ardından, çiftçiler de modern tekniklerden faydalanmaya başladı.

Akçakale ve Harran ovasında taban suyunun yükselmesinde dolayı binlerce arazinin yok olmasının adından durumu fark eden çiftçiler, bilinçli sulama tekniklerini uygulamaya koydu. Bölge çiftçisi, bundan böyle çoraklaşmayı ve toprak erozyonu önlemek için daha dikkatli sulama yapacaklarını söyledi. Yetkililerin çiftçilere yönelik sık sık, bilinçsiz sulamanın taprağı çoraklaştırdığı, taban suyunu yükselttiğini ve toprak erozyonunu tetiklediğini uyarmasının ardından bölge çiftçisi de bilinçli ve faydalı teknikleri kullanmaya başladığı kaydetti.

Pamuk sulama sisteminde yağmurlamanın en iyi sulama tekniği olduğunu söyleyen Akçakale ilçesine bağlı Seyrantepe köyü çiftçilerinden Sagir Argiş, bundan böyle sulamalarını yağmurlama sistemi ile yapacağını belirterek, "Yıllardır tarlalarımızı salma dediğimiz teknikle pamuk tarlalarımızı suluyorduk. Ancak salma suyun sulamada iyi bir yöntem olmadığını yıllar sonra öğrendik. Çünkü salma sulama tekniği ile tarlalarımızı suladığımızda, tarlamızdan tahliyelere dökülen suda atığımız gübrede tarlalarımızı terk ediyordu.

Ayrıca su tarlamızın en verimli yüzünü sıyırarak tahliyelere boşaltıyor ve tarlalarımızda erozyon gerçekleşiyordu. Bundan böyle sulama sistemi olarak yağmurlamayı tercih edeceğiz. Çünkü su fıskiyelerden yağmurlama tekniği ile ulaşıyor ve tarla suyu yavaş yavaş sindirerek alıyor.

Yağmurlama tekniği ile suladığımızda gübre tarlada kalıyor ve erozyon gerçekleşmiyor. Zaten yağmurlama tekniği ovada yerleşmeye başladı. Boruları beş saate bir yerini değiştirerek sulamaya devam ediyoruz. Zaten kurulumu
pratik ve kolay. Artık kürek derdinden kurtulduk" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 15:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?