5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tarlalarda tuzlanma endişelendiriyor

Akçakale ilçesinde tarlalarda meydana gelen tuzlanma, çiftçiyi endişelendiriyor.

Çiftçiler, 2005 yılında Tarım ve Toprak Reformu Müdürlüğü'nce kendilerine verilen ve para karşılığında satın alınan tarlaların tuzlanması sebebiyle ürün ekemediklerini, borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini söyledi. Çiftçiler, köyde meydana gelen tuzlaşmaya bir çözüm bulunamazsa tarlaların hiçbir öneminin olmadığını kaydetti.
Toprak ve Reform Müdürlüğü'nün verdiği tarlaların çoğunun tuzlandığını ve ekilemez hale geldiğini söyleyen Güneren köyü sakinlerinden Abdullah Kaçkan, "Tarlalarımızın ekilebilir hale gelmesi için mutlaka drenaj açılması gerekiyor. Topraklı olduk diye sevindik. Tarlalarımızı üç yıl gibi bir zaman kullandıktan sonra bu sene tuzlanmadan dolayı ekemedik. Bölgede tarlalarda drenaj çalışması yapılmadığı için doğal olarak su seviyesi yükseldiğinden çoraklaşma başladı. Şimdi biz tarlalarımızı ekemiyoruz. Görüldüğü gibi tarlanın yüzü tuzdan bembeyaz oldu. Bu tarlalara drenaj ve yeteri derecede tahliye açılmazsa aldığımız bu tarlaların borcunu reforma ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Bu da bizi kara kara düşündürmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaçkan, 2010 yılında taksitli ödemelere başlayacaklarını ifade ederek, "Yetkililerin bu işe acil bir çözüm getirmesini bekliyoruz. Biz de tarım işçiliği için gurbete çıkmak istemiyoruz. Mevsimlik işçilerin durumunu görüyoruz, hiç de iyi bir durumda değiller. Biz kendi tarlalarımızı işletip kendi köyümüzde geçimimizi sağlamak istiyoruz. Ancak bunun gerçekleşmesi için tarlalarımıza mutlaka drenaj çalışması başlatılmalıdır. Yoksa bizim de sonumuz tarım işçilerinden farklı olmayacaktır. Yetkililerden rica
ediyoruz, sesimizi duysunlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 14:38:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?