5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Taş yiyen çocuk

Şanlıurfa'da demir eksikliği olduğu belirtilen 5 yaşındaki B.A., sokakta bulduğu küçük çakıl taşlarını yutması sonucu hastanelik oldu. Çocuk Cerrahisi servisinde tedavi altına alınan çocuğun kalın bağırsağından 100'den fazla taş çıktı. 

Şanlıurfa merkeze bağlı Gemlik köyünde oturan 36 yaşındaki çiftçi Mehmet A., son günlerde ağrısı olan oğlunu muayene ettirmek için devlet hastanesine götürdü. Burada doktorlar tarafından muayene edilen B.A.'nın çekilen röntgen filmi, bağırsağında onlarca küçük taş bulunduğunu ortaya koydu. Doktorlar ve ailesini hayrete düşüren bu manzara üzerine çocuk hemen cerrahi servisine yatırıldı. Doktor gözetimi altında uygulanan tedavi sonucu çocuğun kalın bağırsağında bulunan taşlar dışkı yoluyla çıkartılmaya başlandı. 

Böyle olayların bölgede sıkça görüldüğünü belirten Operatör Doktor Yeliz Kart, "Bölgede demir eksikliği yüzünden çok sayıda hasta toprak yiyor. Bu, tıp dilinde "pika" dediğimiz bir çeşit hastalıktır. Servisimizde yatan bu çocuk, pika hastalığının yol açtığı demir eksikliğini bu şekilde tamamlamaya çalışmış ve çok sayıda taş yutmuştur. Şimdiye kadar kalın bağırsağına müdahale ile 50'den fazla taş çıkardık. Bütün taşları çıkaracağız. Bu hastamız için açık bir ameliyata gerek yok" dedi. 

Tedavi edilmediği takdirde çocuğun ileride ciddi bir sağlık problemiyle karşılaşabileceğini anlatan Yeliz Kart, şöyle konuştu: "Yediği toprağın içindeki mikroplardan dolayı bir sağlık problemi yaşayabilir. Ağır bir kansızlık problemi de söz konusu. Bu da ileride sağlık sorunlarına yol açabilir. Taşlar çıkarıldığı zaman kansızlığın giderilmesi için demir tedavisi uygulayacağız." 

Geçimini çiftçilikle sağlayan baba Mehmet A. ise, "Ben akraba evliliği yaptım. 5 çocuğum var. Kansızlık sorunu ailemizde sıkça görülüyor" diye yakındı.
iha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2007 Pazar 15:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?