5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tek tip ürün toprağa yaramıyor

Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) az sayıda bitki ürününün art arda yetiştirilmesinin, monokültür tarım sisteminde toprağın verimini düşürdüğü ve daha az ürün alınmasına neden olduğu belirtildi.


Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bir işletmenin karlı bir üretim yapabilmesi için en az 3-5 yıl gibi bir sürede hangi üretim dallarında, ne miktarda üretim yapacağını planlaması gerektiğini belirterek, "Bu husus sadece tarımsal işletmeler düzeyinde kalmayıp, ülke düzeyinde hangi ürünün yıllara göre ne miktarda üretileceğinin bilinmesi, ülke kalkınmasının planlaması için de gereklidir" dediler.


Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bir bitki sürekli aynı tarla üzerinde yetiştirilirse o bitkiye özel hastalık, zararlı ve yabancı otların hızla çoğalarak yayıldığına dikkat çekerek, "Bazı bitkiler, bazı besin maddelerini topraktan çok fazla alarak üst üste yetiştirildiklerinde tarlanın o besin maddesince fakirleşmesine neden olur. Organik madde yönünden fakir topraklarda ekim nöbetinde yem bitkilerine ve baklagillere yer verilmesi, nöbete girdikleri bitkinin veriminin artmasına neden olacaktır" diye konuştular.

..
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 10:27:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?