5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Tek ürün ekin' uyarısı

Şanlıurfa'da, az sayıda bitki ürünün art arda yetiştirilmesinin tarım sisteminde toprağın verimini düşürdüğü ve daha az ürün alınmasına neden olduğu bildirildi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bir işletmenin karlı bir üretim yapabilmesi için en az üç beş yıl gibi bir sürede hangi üretim dallarında, ne miktarda üretim yapacağını planlaması gerektiğini belirterek, "Bu husus sadece tarımsal işletmeler düzeyinde kalmayıp ülke düzeyinde hangi ürünün yıllara göre ne miktarda üretileceğinin bilinmesi, ülke kalkınmasının planlaması için de gereklidir" dediler.

Tarım uzmanları, bir bitkinin sürekli aynı tarla üzerinde yetiştirilirse o bitkiye özel hastalık, zararlı ve yabancı otların hızla çoğalarak yayıldığına dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundular:

"Bazı bitkiler, bazı besin maddelerini topraktan çok fazla alarak üst üste yetiştirildiklerinde tarlanın o besin maddesince fakirleşmesine neden olurlar. Organik madde yönünden fakir topraklarda ekim nöbetinde yem bitkilerine ve baklagillere yer verilmesi, nöbete girdikleri bitkinin veriminin artmasına neden olacaktır."

 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 09:55:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?