5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tespih tutkunları buraya!

Şanlıurfa'daki tarihi Gümrük Hanı, tespih meraklılarının uğrak yeri olmaya devam ediyor.


Oltu, kehribar, firuze, koka ve bağa taşından yapılan tespihler, 25 ile 5 bin YTL arasında satışa sunuluyor. Farklı ülkeden getirilen tespih çeşitleri, altın ve gümüş ile işlendikten sonra tezgahlardaki yerini alıyor. Tespihler meraklıların ve koleksiyoncuların siparişi üzerine Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. Kiminin ibadet için, kiminin de alışkanlıktan elinden düşürmediği tespihler, birçok insanın vazgeçilemezi olarak yerini alıyor. Uzun yıllardır yurt içi ve dışında getirilen tespihlerin satıldığı tarihi Gümrük Hanı'nda tespih, kimileri için geçim kaynağı, kimileri için ise, merakla beklediği yeni çeşitleri bulma mekanı durumunda.


Tespihleri ibadet ve alışkanlık için kullananların olduğu kadar koleksiyonunu yapanların da bulunduğunu belirten tespih satıcısı, Ramazan Eski, 30 yıldır yaptığı işi 70 yaşında olmasına rağmen heyecanla yaptığını belirterek, "Tespih yapımı Yahudiler tarafından başlatılmış. Burada da yılladır tespih pazarı var. Bizde birçok tespih çeşidi bulunur. Çeşit ve kalitesine göre fiyatları değişiyor. Çeşitlerine göre 250, 50 ile 25 YTL arasında satışa sunuyoruz. En pahalı tespih Oltu taşından yapılandır. Altın ile işlenen Oltu taşından yapılan tespih fiyatı ise bin YTL. Genellikle koleksiyon yapanlar bu tespih çeşidine rağbet gösteriyor" dedi.
Oltu taşından yapılan tespihten sonra, en değerli ikinci tespih çeşidinin Kehribar taşından yapılan tespih olduğunu ifade eden tespihçi Mahmut Yanar ise, "Tespih meraklıları oldukça fazla. Bu kişiler nerede güzel bir tespih bulursa hemen oraya gider. Kehribar taşından yapılan tespihlerin fiyatı 25 ile 5 bin YTL arasında değişiyor. Firuze taşından yapılan tespihler ise, 10-15 YTL arasında alıcı buluyor” diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2008 Salı 17:42:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?