5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Teşvik sistemi bir yıl uzatıldı

Başbakan Yardımcısı ve GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren, yeni teşvik sistemini bu sene başlattıklarını belirterek, "Geçişte herhangi bir sıkıntı, mağduriyet olmasın diye eski teşvik sistemini bir yıl uzatıyoruz" dedi.

GAP Yüksek Kurulu Toplantısı'na katılmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Başbakan Yardımcısı ve GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren, beraberindeki heyetle Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ŞUTSO) ziyaret etti. ŞUTSO Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Bakan Ekren, ŞUTSO Başkanı Ertekin ile kentin sanayileşme ve sosyo-ekonomik durumuyla ilgili süre sohbet etti.

Bakan Ekren, "Seçimlerden önceki meclis çalışmasında kanunu geçirdik sayılır. Sayın Cumhurbaşkanımız da onayladı. Geçişte herhangi bir sıkıntı, mağduriyet olmasın diye eski teşvik sistemini bir yıl uzatıyoruz. Yeni teşvik sistemini de bu sene başlatıyoruz. Sadece Bakanlar Kurulu, Türkiye'nin hangi bölgelerinde, hangi sektörler ile ne tür teşvikler verileceğini belirleyecek. Yoksa sistemin hepsi tamamlanmış, bitmiş. Burada üzerinde durulması gereken temel nokta muhtemelen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bölgedeki bütün ticaret ve sanayi odalarında sektörel öncelikleri almıştır. Hangi şehirde, hangi bölgede, hangi sektöre teşvik verirsek o bölgede, ilde, istihdamda, üretimde, ihracatta, katma değerde daha hızlı artar. Burada odaklanmak istiyoruz, genel bir teşvik sistemi yapmıyoruz. Bölgesel, sektörel teşvik sisteminin bir tanesi olacak. İkincisi de Türkiye'nin neresinde yatırım yaparsanız yapın yine seçtiğimiz Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek, Türkiye'nin geleceğinde rekabeti artıracak. 10 tane,
15 tane artık hangi sektörde olacaksa o sektörler de belli bir limiti aşarsa yatırım olarak, Türkiye'nin nerde olduğuna bakılmaksızın onlara da ciddi bir teşekkür edeceğiz" dedi.

Tahmini olarak İlk Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda bütün kuralların belirleneceğini vurgulayan Bakan Ekren, "Onun için sizin hem GAP Eylem Planı'nı takip etmeniz lazım Sanayi ve Ticaret Odası olarak, hem de bu teşvik sistemini kurarken daha önce görüştüğünüz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndaki diyalogun daha da yoğun olması lazım ki; buradaki sektör tercihlerinde, sektör seçimlerinde ve buradaki teşviklerin uygulama sürecinde; bakanlığımız, milletvekillerimiz, işte buradaki GAP'tı, Ticaret ve Sanayi Odası'ydı, sürecini birlikte öğreneceğiz. Muhtemelen ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın bir tanesinde az önce ifade ettiğim gibi bütün genel prensiplerini belirleyip; x bakanlığımız, falanca bakanlığımız teşvikin şu kısmına bakacak, diğer bakanlığımız bu kısmına bakacak diye bir süreci başlatacağız. Ekonomik koordinasyon da yine her zamanki gibi olmuş olacak" şeklinde konuştu.

Bakan Ekren, daha sonra ŞUTSO'ya gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ve beraberindeki heyetle AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaret etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 13:14:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?