5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tezhip Sanat Kursu açıldı

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Güzel Sanatlar Galerisi'nde Hüsn-i Hat ve Geleneksel Ebru Kursları ile birlikte tamamlayıcı bir branş olarak Türk Süsleme Sanatlarından "Tezhip Sanatı" kursu açıldığını söyledi.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa'da Tezhip Sanatı kursunu verecek hocayı çok aramamıza rağmen bir türlü bulamadık. Galeri Müdürümüz Mahmut Temizoğlu'nun girişimleriyle Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan ve Konya da ikamet eden Tezhip hocası İsmail Çökük hocayı bulduk. Hocamızla irtibata geçtik ve Şanlıurfa'ya SODES kapsamında kurs vermeye davet ettik. Sağ olsun hocamız davetimizi hizmet anlamında kabul etti. Başbakanlık GAP Eylem Planı Kapsamında desteklenen SODES Projesi kapsamında Müdürlüğümüze
bağlı Güzel Sanatlar Galerisinde 8 ay (31Aralık 2009 kadar) süreli Tezhip kursu verilmeye başlandı. Açtığımız Tezhip Kursumuza yoğun ilgi var. Kayıtlarımız Güzel Sanatlar Galerisinde devam etmektedir. Kursun bitiminde başarılı olan kursiyerlere kurs bitirme sertifikaları verilecektir" dedi.

Tezhip Sanatının geleneksel Türk süsleme sanatları içinde tarihi bilinen en eski sanatlardan birinin de şüphesiz Tezhip sanatı olduğunu kaydeden Yıldız, “Kelime anlamı olarak altınlama anlamında olup Fransa'dan zehep kökünden gelen bir kelimedir. Altın ve çeşitli boyalarla yapılan bir kitap sanatıdır.
Tarihçesi Uygur Türklerine kadar dayandığı bilinen yazı ile birlikte karşımıza çıktığı gibi tek başına kompozisyon olarak ta yapılmaktadır. Yazma eserlerde bilhassa özel kütüphaneler için hazırlanan Tezhip sanatına büyük önem verilmiştir. Hat sanatının yanında onu süsleyen, ortaya çıkaran, kıymetini arttıran bu sanat kitap sanatları içinde de ayrı bir önem taşımaktadır. Tezhip sanatı ile uğraşan erkek
sanatkarlara müzehib, kadın sanatkarlara ise müzehhibe denilmektedir" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mart 2009 Salı 13:13:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?