5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Tigem arazisi sit alanı ilan edildi

Ceylanpınar İlçe Belediyesi mücavir alanı içerisinde bulunan ve mülkiyeti Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait olan 4045 nolu parselde yer alan Büyük Kepez Höyüğünü korunması, gerekli kültür varlığı özelliği göstermesinden dolayı 1.derecede arkeolojik SİT alanı ilan edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Ceylanpınar Belediyesi mücavir alanı içerisinde bulunan ve mülkiyeti TİGEM'E ait olan 4045 nolu parselde yer alan Büyük Kepez Höyüğünü korunması gerekli kültür varlığı özelliği göstermesinden dolayı 1.derecede arkeolojik SİT alanı ilan etti.

Büyük Kepez mevkiinde 150.000 metrekarelik alan üzerinde Sanayi sitesi yapımı için yapılan başvurudan sonra Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün konuyla alakalı raportör raporu, 1/5000 ölçekli öneri sit haritası, tescil fişi, bilgi ve belgeleri incelemesi sonucu, TİGEM'e ait olan 4045 nolu parselde yer alan Büyük Kepez Höyüğünü korunması gerekli kültür varlığı özelliği göstermesinden dolayı 1.derecede arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmesi ve söz konusu parselin bir kısmının SİT alanında kalması nedeniyle, sanayi sitesi yapılması talebine ilişkin imar uygulamasının bu parselde uygun olmadığına karar verdi.

M.Ö. 2000 yıllarında Vasugani adı ile Mittani krallığına başkentlik yaptığı bilinen Ceylanpınar ilçesinin girişinde bulunan büyük ve küçük Kepez tepelerinde o dönemden kalma sarayın mozaik kalıntıları ve 3. jeolojik zamanda bütün ovanının sular altında olduğunu kanıtlayan deniz canlılarının fosillerine rastlanan alanda her adım başı tarihi bir bulguya rastlamak mümkün olduğu belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 11:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?