30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Tomahawk davası için köylüler yine mahkemede

Şanlıurfa’ya bağlı Dağyanı köyü Büyük Mırdesi mezrasına düşen Tomahawk füzesini almaya gelen ABD askerlerini taş ve yumurta yağmuruna tuttukları gerekçesiyle haklarında kamu davası açılan köylüler, bugün ikinci kez hakim karşısına çıkacak.

İlk duruşmaya gelmeyen 5 kişinin sabah da mahkemeye gelmemesi üzerine, şahısların jandarma kontrolünde getirilmesi için duruşma bugün öğleden sonra saat 14.00’e ertelendi.

Şanlıurfa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Büyükmüderris mezrasından muhtar Mustafa Karakuş, Mahmut Kaya, Hüseyin Abdan, Seyit Çakmak, Hasan Uçar, Mahmut Karakuş, Ahmet Kaya ile Konak Köyü muhtarı Übeyd Kaya, Hüseyin Kaya, Hüseyin Aslan, İbrahim Kaya, Hasan Aslan ve Ali Deniz olmak üzere toplam 13 kişi yargılanıyor.

İlk duruşmaya katılmayan Mahmut Kaya, Hasan Uçar, Mahmut Karakuş, Hüseyin Aslan ve İbrahim Kaya’nın jandarma tarafından ihzarlı getirilmesi kararı alınmıştı. Bugünkü duruşmaya da gelmeyen 5 sanığın getirilmesi için mahkeme heyeti duruşmayı bugün saat 14.00’e erteledi.

2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu malına zarar vermek suçundan hakim karşısına çıkacak olan köylülerin öğleden sonra jandarma tarafından getirilmesi halinde mahkemeye devam edileceği belirtildi.

Köylülerin Avukatları Şehmus Ülek ve Mahmut Bilal Aydoğdu ile köylülere bireysel destek veren Donkişot lakaplı Osman Akkuş, MAZLUM-DER, KESK ve Memur-Sen üyeleri Adliyede hazır bulundu. Mızrağı, kalkanı ve atı ile birlikte Şanlıurfa Adliyesi’ne gelmek isteyen Donkişot Osman, 2 defa polis engeline takıldı. Adliye kapısında merdivenleri çıkamayan at, Donkişot Osman’ı yere yıktı.

ABD askerlerini taş ve yumurta yağmuruna tutan köylülerin Avukatı Şehmus Ülek, davanın yaklaşık 2 yıl daha süreceğini belirterek, "ABD’li Erik Codon’un ifadesinin alınması, tercüme edilmesi, evrakların ABD’ye gidip gelmesini göz önüne alırsak en azından mahkeme 2 yıl sürer" dedi.

Avukat Şehmus Ülek’e bir gazetecinin "Norveç’te sayın Başbakan Erdoğan’a da yumurta atıldı. Bu dava konusu olmadı, neden" sorusuna Avukat Şehmus Ülek, "Ben olaya öyle bakmıyorum. Ortada bir fiil, mala zarar ve yaralama var. Asıl hukuka aykırılık füzeleri atanlar hakkında dava açılmamasıdır. Bunun için kamu davası açılması lazım. Köylülere füze atanlar ve atılmasına izin verenler hakkında dava açılması gerekiyor" diye konuştu.

Bu arada, köylülere destek için atı, mızrağı ve kalkanıyla Şanlıurfa’ya gelen Donkişot lakaplı Osman Akkuş ise asıl köylerine bomba düşen köylülerden özür dilenmesi gerektiğini hatırlatarak, "Norveç’te sayın Başbakan’a yumurta atıldı.

Norveç hükümeti ise ’onların demokratik haklarıdır’ diye savundu. O zaman burudaki köylüler de yumurta atmış, bunlarda demokratik hakkını kullanmış. Bence bu davanın bir an önce düşmesi gerekiyor" dedi.

ABD-Irak Savaşı’nın sürdüğü iki yıl önce 28 Mart 2003 tarihinde savaş uçaklarından atılan bir adet Tomahawk füzesi, Şanlıurfa’ya bağlı Dağyanı köyü Büyük Mırdesi mezrasına düşmüştü. Parçaları bir kilometrekarelik bir alana yayılan füze, köylüleri korkutmuştu.

Füzenin 1.5 metre uzunluğundaki parçası, mezranın 400 metre yakınına, 2.5 metre uzunluğundaki diğer parçası ise 450 metre yakınına ve kapsülü de yaklaşık mezranın 1 kilometre uzağına düşmüştü.

Füzenin parçalarını almaya gelen ABD’li askeri yetkililerine tepki gösteren köylüler, taş ve yumurta yağmuruna tutmuştu. Olayda ABD’li heyeti taşıyan araçların camları kırılmıştı. Tarlalarına füze düşen köylüler Ahmet ile Yasin Çakar’la görüşen ABD heyeti, maddi zarar karşılığı biner dolar ödeme yapmıştı.

Tom
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 14:59:44
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 14:14:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat Yavuz IP: 85.97.68.xxx Tarih : 21.04.2005 13:24:07
Türkiye Cumhuriyeti ABD ye dava açacağına Türk vatandaşlarına dava açılıyor.Anlaşılacak şey değil.HAYRET